Unia Europejska jest największym światowym producentem oraz eksporterem serów i jednocześnie ta grupa asortymentowa stanowi główną pozycję w eksporcie unijnych produktów mlecznych.
Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w 2018r. zyski ze sprzedaży serów na rynki krajów poza unijnych osiągnęły poziom 4mld euro,co stanowiło blisko40% łącznej wartości eksportu produktów mlecznych z UE.W 2018 r. z krajów unijnych wywieziono 833 tys. ton serów wobec 829 tys. ton rok wcześniej. Unijne sery trafiły m.in. do USA, Japonii i Szwajcarii. Komisja Europejska przewiduje, że w 2019 r. unijni przedsiębiorcy wyeksportują około 841 tys. ton serów, o 1% więcej niż w 2018 r.*
Polska w czołówce
W Polsce produkcja serów i twarogów jest bardzo ważnym działem przetwórstwa mleka, a nasz kraj należy do grona największych światowych producentów tego asortymentu –jesteśmy szóstym producentem serów na świecie (po USA, Niemczech, Francji, Włoszech i Holandii) i piątym w Unii Europejskiej.
W Polsce produkcja serów i twarogów jest bardzo ważnym działem przetwórstwa mleka, a nasz kraj należy do grona największych światowych producentów tego asortymentu –jesteśmy szóstym producentem serów na świecie(po USA, Niemczech, Francji, Włoszech i Holandii)i piątym w Unii Europejskiej.
Sery i twarogi zajmują dominującą pozycję w strukturze wywozu produktów mlecznych(w 2018 r. –35%). Utrzymujący się globalny i unijny popyt na wyroby serowarskie sprzyjał w2018 r. eksportowi krajowych serów.Wpływy uzyskane z wywozu tej grupy asortymentowej osiągnęły poziom 784 mln euro(3,3 mld zł), o 5% wyższy niż w 2017 r.,a wolumen wzrósł o 6%, do 260 tys. ton.W strukturze wywozu serów i twarogów największy udział mają sery podpuszczkowe dojrzewające (60–70% w eksporcie całej grupy). W 2018 r. z Polski wyeksportowano 162 tys. ton tych serów, uzyskując 545 mln euro(2,3 mld zł), w obu przypadkach o7% więcej niż rok wcześniej.
Sery dojrzewające eksportowane są przede wszystkim do UE (w 2018 r. –72% wolumenu –117 tys. ton), głównie do Czech (16% –26 tys. ton), Niemiec (9% –15 tys. ton),Włoch (8%–14 tys. ton), na Słowację (7%–12 tys. ton), Węgry (6%–10 tys. ton), do Wielkiej Brytanii (4%–6 tys. ton) i Danii (3%–5 tys. ton). Polskie sery dojrzewające znalazły nabywców również w: Arabii Saudyjskiej (6% –10 tys. ton), Iraku (4% –6 tys. ton)oraz Izraelu, Libii i Egipcie (po 2%–po około 3 tys. ton).
Źródło: http://www.kowr.gov.pl