Polska liderem na rynku mleczarskim

 Według danych Komisji Europejskiej w 2012 r. unijne mleczarnie skupiły łącznie 139,0 mln t mleka (około 135 mld l), tj. o niespełna 1% więcej ni ż w 2011 roku – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

W samym grudniu dostawy surowca zmniejszyły się o prawie 2% w relacji rocznej (tj. 223 tys. t), kształtując się na poziomie 11,0 mln ton.
 

 

\"Polska

 

Spadkowe tendencje w produkcji mleka rozpoczęły się już w sierpniu ub. r i były odpowiedzią na niekorzystne warunki pogodowe oraz rekordowo wysokie koszty produkcji.

Czytaj: Zła sytuacja na rynku mleczarskim

Czytaj: Ceny i sprzedaż artykułów mleczarskich

Ogółem w 2012 r., wśród liczących się producentów mleka, spadek skupu zaobserwowano we Włoszech (o 2,5% do 10,0 mln t), Francji (o 0,7% do 24,5 mln t) oraz w Wielkiej Brytanii (o 1,5% do 13,8 mln t). Dostawy surowca wzrosły natomiast w Polsce – o 6% do 9,8 mln t – Niemczech – o ponad 1% do 29,7 mln t – oraz nieznacznie w Holandii – o 0,2% do 11,7 mln ton.

Według prognoz ekspertów Rabobanku w I półroczu 2013 r. wolumen produkcji będzie kształtował się na zbliżonym (bądź nieznacznie niższym) poziomie, co w pierwszej połowie 2012 roku. Ubiegłoroczna wyższa podaż surowca pozwoliła na wzrost produkcji większości artykułów mlecznych.

 W 2012 r. w Unii zakłady mleczarskie więcej wytworzyły przede wszystkim mleka skoncentrowanego – o 12,5% do 1,137 mln t – odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) – o ponad 5% do 1,103 mln t – oraz masła – o 2,5% do 1,936 mln ton. Prawie połowa z wyprodukowanego w UE OMP została wyeksportowana poza granice UE-27 (522 tys. t, wzrost o 1% w relacji rocznej). Masło jest wprawdzie w większym stopniu kierowane na rynek wewnętrzny, niemniej eksport też odgrywa dużą rolę. W 2012 r. zwiększył się on o ponad 8% w relacji rocznej do 101,7 mln ton.

Z kolei ze względu na spadek popytu na rynku unijnym na artykuły mleczne nie należące do produktów pierwszej potrzeby, zakłady mleczarskie zmniejszyły przetwórstwo mleka na ten cel. Według danych Eurostatu w ubiegłym roku obniżyła się przede wszystkim produkcja przetworów fermentowanych (np. jogurty) – o 0,6% do 7,978 mln ton. 

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

ARiMR przekazuje pomoc suszową. Ile rolników dostało pieniądze?

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) rozpoczęła wypłatę środków finansowych dla rolników, którzy w kwietniu 2025 r. ubiegali się o tzw. pomoc suszową. W...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics