Polska liderem na rynku mleczarskim

 Według danych Komisji Europejskiej w 2012 r. unijne mleczarnie skupiły łącznie 139,0 mln t mleka (około 135 mld l), tj. o niespełna 1% więcej ni ż w 2011 roku – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

W samym grudniu dostawy surowca zmniejszyły się o prawie 2% w relacji rocznej (tj. 223 tys. t), kształtując się na poziomie 11,0 mln ton.
 

 

\"Polska

 

Spadkowe tendencje w produkcji mleka rozpoczęły się już w sierpniu ub. r i były odpowiedzią na niekorzystne warunki pogodowe oraz rekordowo wysokie koszty produkcji.

Czytaj: Zła sytuacja na rynku mleczarskim

Czytaj: Ceny i sprzedaż artykułów mleczarskich

Ogółem w 2012 r., wśród liczących się producentów mleka, spadek skupu zaobserwowano we Włoszech (o 2,5% do 10,0 mln t), Francji (o 0,7% do 24,5 mln t) oraz w Wielkiej Brytanii (o 1,5% do 13,8 mln t). Dostawy surowca wzrosły natomiast w Polsce – o 6% do 9,8 mln t – Niemczech – o ponad 1% do 29,7 mln t – oraz nieznacznie w Holandii – o 0,2% do 11,7 mln ton.

Według prognoz ekspertów Rabobanku w I półroczu 2013 r. wolumen produkcji będzie kształtował się na zbliżonym (bądź nieznacznie niższym) poziomie, co w pierwszej połowie 2012 roku. Ubiegłoroczna wyższa podaż surowca pozwoliła na wzrost produkcji większości artykułów mlecznych.

 W 2012 r. w Unii zakłady mleczarskie więcej wytworzyły przede wszystkim mleka skoncentrowanego – o 12,5% do 1,137 mln t – odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) – o ponad 5% do 1,103 mln t – oraz masła – o 2,5% do 1,936 mln ton. Prawie połowa z wyprodukowanego w UE OMP została wyeksportowana poza granice UE-27 (522 tys. t, wzrost o 1% w relacji rocznej). Masło jest wprawdzie w większym stopniu kierowane na rynek wewnętrzny, niemniej eksport też odgrywa dużą rolę. W 2012 r. zwiększył się on o ponad 8% w relacji rocznej do 101,7 mln ton.

Z kolei ze względu na spadek popytu na rynku unijnym na artykuły mleczne nie należące do produktów pierwszej potrzeby, zakłady mleczarskie zmniejszyły przetwórstwo mleka na ten cel. Według danych Eurostatu w ubiegłym roku obniżyła się przede wszystkim produkcja przetworów fermentowanych (np. jogurty) – o 0,6% do 7,978 mln ton. 

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here