Mięso drobiowe z Polski znalazło się na liście najbardziej niebezpiecznych artykułów spożywczych, które trafiają na włoski rynek – informuje Polsat News.
Stowarzyszenie włoskich producentów rolno-spożywczych uznało, że polskie mięso może być zakażone salmonellą. Na liście znalazły się też francuskie i hiszpańskie ryby oraz pistacje z Turcji i USA, a także orzeszki ziemne z Egiptu.
– Stowarzyszenie Coldiretti Varese podkreśla, że hiszpańskie tuńczyki i miecznik zawierają zbyt dużo rtęci, a ryby francuskie, głównie makrele, są zakażone pasożytem Anisakis – rodzaj nicieni, których spożycie może prowadzić do uszkodzenia ścian żołądka i jelita. (…) Na czarnej liście żywności znajdują się również pistacje z Turcji i USA oraz orzeszki ziemne z Egiptu ze względu na wysoką zawartość rakotwórczych aflatoksyn – wyjaśnia Polsat News.
Za wyznacznik uznano liczbę alertów dotyczących poszczególnych produktów.
Jak podaje Polsat News, od początku tego roku na terenie Unii Europejskiej wydano już 281 ostrzeżeń dotyczących żywności. Natomiast w kwestii obecności salmonelli w polskich kurczakach wydano w Unii Europejskiej 6 ostrzeżeń.
Redakcja AgroNews, źródło: Polsat News, fot. pixabay.com