Polskie drób pojedzie do Hongkongu

W dniu 3 czerwca 2020 roku służba weterynaryjna Hongkongu poinformowała o wznowieniu eksportu mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi z następujących powiatów:

  • powiat lubartowski, województwo lubelskie;
  • powiat krasnostawski, województwo lubelskie;
  • powiat ostrowski, województwo wielkopolskie;
  • powiat szamotulski, województwo wielkopolskie;
  • powiat myśliborski, województwo zachodniopomorskie;
  • powiat legnicki, województwo dolnośląskie;
  • powiat iławski, województwo warmińsko-mazurskie.

Drób tylko ze stref wolnych od ptasiej grypy

Przyjmowane będzie wyłącznie świeże/zamrożone mięso drobiowe oraz produkty z drobiu, których cała przesyłka pochodzi od drobiu utrzymywanego w kraju, strefie lub kompartmencie wolnym od grypy ptaków (Avian Influenza, AI) od momentu wylężenia. Przesyłki jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi (wyprodukowane/zapakowane) będą przyjmowane wyłącznie z kraju, strefy lub kompartmentu wolnego od AI pod warunkiem transportowania ich w nowych lub odpowiednio odkażonych opakowaniach.

Bośnia i Hercegowina wprowadziła ograniczenia importowe w związku z grypą ptaków

Przesyłka musi być zaopatrzona w świadectwo zdrowia w uzgodnionym formacie używanym aktualnie jako towarzyszące przesyłkom eksportowanym z Polski do Hongkongu.

Źródło: GLW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here