Pomidorowe żniwa w pełni

W południowej Wielkopolsce trwają tzw. żniwa pomidorowe. Producenci pomidorów gruntowych zrzeszeni w Spółdzielczej Grupie Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa w Krobi, która dostarcza surowiec do zakładu w Pudliszkach to rolnicy z powiatu rawickiego, gostyńskiego i krotoszyńskiego.

Prawie dwustu plantatorów uprawia pomidory gruntowe na ok. 1 000 ha. Skup surowca przez zakład HJ Heinz Pudliszki odbywa się codziennie przez całą dobę. Zakład w ciągu jednego dnia przerabia 600 ton pomidorów.

Zbiór pomidorów gruntowych odbywa się w głównie ręcznie, jednak brak rąk do pracy wymusza wprowadzanie także zbioru mechanicznego. Coraz więcej gospodarstw inwestuje w kombajny do zbioru pomidorów sprowadzane głównie z Włoch.

Według plantatorów plony będą niższe o ok. 20 – 30 % w porównaniu z rokiem ubiegłym. Zimne czerwcowe noce sprawiły, że plantacje zostały porażone przez zarazę ziemniaka i alternariozę. Warunki klimatyczne spowodowały także słabsze zawiązywanie owoców. Taki spadek plonów oznacza niejednokrotnie produkcję na granicy opłacalności. Od kilku lat cena pomidorów gruntowych dla przetwórstwa oscyluje w granicach 40 gr za kilogram. Przy ciągle rosnących kosztach nasion, środków do produkcji oraz kosztach zbioru (8 – 10 gr za kg), a także dużej podaży pulpy pomidorowej z Ukrainy, opłacalność produkcji pomidorów gruntowych ciągle spada.

Producenci pomidorów, aby podratować swój budżet sprzedają pomidory na giełdach rolno-spożywczych, targowiskach i bezpośrednio w gospodarstwach rolnych, gdzie ceny kształtują się od 1,5 – 3 zł za kg. Kupujmy więc smaczne i zdrowe pomidory gruntowe na przetwory i nie tylko – tym samym wspierając lokalnych producentów.

Aktualna sytuacja na rynku rolnym

Pomidory są nie tylko smaczne ale także zdrowe. Za ich właściwości lecznicze odpowiada naturalny czerwony barwnik, czyli likopen, który jest najsilniejszym antyutleniaczem. Co ciekawe likopen nie ginie w obróbce cieplnej. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Pomidory mają działanie antynowotworowe, poprawiają odporność oraz pracę układu nerwowego. Pomidory chronią także przed słońcem. Likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe. Regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.

Źródło: WIR

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here