Ceny wieprzowiny w Europie utrzymują się na niskim poziomie. Pomimo tego rosną ceny prosiąt, również w Polsce.
Jak zauważają ekonomiści BGŻ BNP Paribas, na początku grudnia br. średnia cena żywca wieprzowego, według danych Komisji Europejskiej, była o 0,2 proc. wyższa niż tydzień wcześniej, jednak o 0,8 proc. niższa niż miesiąc wcześniej oraz 4,9 proc. niższa wobec analogicznego okresu przed rokiem.
– Obniżka cen ma miejsce w prawie wszystkich krajach Unii Europejskiej, jednak dynamika jest różna w zależności od regionu – sytuacja na zachodzie Europy zdaje się wyglądać lepiej niż w innych regionach Unii Europejskiej. Cena wieprzowiny w przypadku Hiszpanii jest niższa o 5,8 proc. (r/r), w przypadku Francji o 3,0 proc. a w przypadku o Portugali o 2,1 proc. – czytamy w najnowszym raporcie Agro opracowanym przez analityków BGŻ BNP Paribas.
Ceny prosiąt jednak rosną
Pomimo obniżek cen żywca wieprzowego, ceny prosiąt w ostatnich tygodniach odrabiają spadki z lipca-października br.
– Na początku grudnia br. ceny prosiąt w UE były o 3,3 proc. wyższe niż tydzień wcześniej, 9,3 proc. wyższe niż miesiąc wcześniej, jednak wciąż o 13,3 proc. niższe niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Dodatkowo cena prosiąt była o 9,8 proc. niższa w porównaniu do średniej ceny z lat 2013-2017 – wyliczają bankowi analitycy.
W Polsce ceny prosiąt też wzrosły
Odbicie cen jest widoczne także na rynku polskim. Z danych opublikowanych na portalu cenyrolnicze.pl wynika, że cena prosiąt krajowych w połowie grudnia wyniosła 187 zł za sztukę, a cena prosiąt importowanych wzrosła do 212 zł za sztukę. Jest to odpowiednio o 3,8 proc. i 4,4 proc. więcej niż dwa tygodnie wcześniej.
– Wzrost ceny może wynikać ze zwiększonego popytu na prosięta, co może przełożyć się na wzrost pogłowia, a co za tym idzie stabilizację niskiego poziomu cen wynikającego ze zwiększonej podaży – wyjaśniają ekonomiści.
Redakcja AgroNews, na podst. BGŻ BNP Paribas, fot. flickr.com