Pasze GMO będzie można nadal stosować. Prezydent podpisał ustawę

Prezydent Andrzej Duda podpisał w piątek ustawę o paszach. Nowe przepisy zakładają, że pasze genetycznie modyfikowane będzie można stosować do 2021 roku. Dotychczas obowiązujące prawo zezwalało na karmienie zwierząt takimi paszami do końca tego roku.

rolnik, rolnictwo, portal rolny, zysk rolnika, GMO, pasze GMO, zakaz pasz GMO, Elewarr, białko, śruta,

Ustawa przesuwa termin stosowania pasz GMO do 1 stycznia 2021 roku. Do tego czasu  będzie można stosować je w żywieniu zwierząt.

Konieczność przesunięcia terminu wejścia w życie zakazu wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz GMO podyktowana jest faktem, iż zakaz ich stosowania od dnia 1 stycznia 2019 r. spowodowałby znaczne trudności z zakupem surowca wolnego od GMO w ilości spełniającej zapotrzebowanie.

Minister rolnictwa został zobowiązany do opracowania planu wykorzystania krajowych źródeł białka oraz zminimalizowania deficytu białka paszowego w żywieniu zwierząt w zakresie pozyskiwania białka paszowego ze źródeł krajowych.

Ustawa wejdzie w życie z dniem 1 stycznia 2019 r.

Obecnie Polska importuje ponad 2 mln ton soi rocznie. Aby zmniejszyć zależność od importu soi, już w lutym 2007 roku powołany został zespół do spraw alternatywnych źródeł białka. Jako najlepsze alternatywne źródło dla białka sojowego GMO wskazano białko soi non GMO, śrutę rzepakową, białko owadzie, rośliny strączkowe po eliminacji składników antyżywieniowych.

Z analizy bilansu paszowego w Polsce wynika, że w naszej strefie klimatycznej praktycznie nie ma alternatywnych pasz wysokobiałkowych mogących całkowicie zastąpić importowaną śrutę sojową.

– Całkowite zastąpienie białka sojowego krajowymi nasionami roślin strączkowych będzie trudne ze względu na graniczne udziały tych pasz w dietach (dopuszczalne ilości), szczególnie w mieszankach paszowych dla drobiu i młodych świń, a także ze względu na nadmierną zawartość węglowodanów strukturalnych (włókna) oraz substancji antyodżywczych (alkaloidy, taniny). Przekroczenie dopuszczalnych udziałów roślin strączkowych w dietach dla zwierząt obniża efektywność produkcji i jej ekonomiczne skutki. W stosunku do obecnego poziomu ich zużycia są jednak pewne możliwości zwiększenia wykorzystania krajowych roślin strączkowych w żywieniu zwierząt na większą skalę niż dotychczas, ale pod warunkiem, że będą one dostępne na rynku w wystarczającej ilości – czytamy w uzasadnieniu nowelizacji ustawy o paszach.

oprac. Kamila Szałaj, fot. dreamstime.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here