Pomoc nie dla każdego

Tylko do końca kwietnia hodowcy bydła mlecznego mogą ubiegać się o specjalną pomoc z Unii Europejskiej – informuje Redakcja Rolna TVP. Na łagodzenie skutków światowego kryzysu w polskich oborach Bruksela przeznaczyła 20 milionów euro. Ale jak przyszło do podziału, okazało się, że nie dla każdego grosza starczy…         

Bronisław Tabisz, hodowca z Modlikowic, osobiście pojechał do Luksemburga upominać się o pomoc dla deficytowych obór.

Bronisław Tabiasz – rolnik, Modlikowice: Oprócz banków i przemysłu samochodowego jest jeszcze coś takiego jak rolnictwo, a w szczególności produkcja mleka.

Już dawno żaden unijny program pomocy nie podzielił tak polskiej wsi. Rząd zaproponował, aby pieniądze dostali tylko młodzi rolnicy do 40 roku życia. Ale to nie spotkało się z entuzjazmem.

Wiktor Szmulewicz – KRIR: Jest to rekompensata w związku z niskimi cenami, więc należała się praktycznie wszystkim producentom.

Minister rolnictwa ustąpił.

Ostatecznie zdecydowano, że pomoc w największym skrócie będzie przysługiwać tym, których kwota mleczna mieści się między 20 000 a 200 000 kilogramów. Teraz jak najszybciej trzeba zgłosić się po nią do Agencji Rynku Rolnego.

Jacek Sołtys – ARR Wrocław: Warunkiem wypłaty jest złożenie wniosku. Ze względu na fakt, że te terminy są krótkie, bardzo proszę o kontakt z ARR.

Ale i tak dla wszystkich pieniędzy nie wystarczy. Pan Krzysztof Dąbrowski chowa 54 mleczne krowy. Na pomoc czekał jak na zbawienie. Nic z tego. Pan Krzysztof ma mleka za dużo.

Krzysztof Dąbrowski – rolnik, wieś Dłużec: Skoro to było wsparcie dla wszystkich, powinno dostać je całe mleczarstwo.

Z kolei pani Janina ma jedynie 7 krów. Była pewna wypłaty. Ale w surowych kryteriach ona także się nie mieści.

Janina Działa – rolnik, wieś Dłużec: Nie dostanę, bo mam za małą kwotę mleczną.

Pomocy nie dostaną ani duże hodowle, ani te całkiem małe. Unijne wsparcie otrzymają tylko ci rolnicy, którzy mają kwoty mleczne od 20 do 200 tysięcy litrów. Na jedną krasulę wypada niedużo –  więcej niż 100 złotych do ogona. 
 
Źródło: Witold Katner, Redakcja Rolna TVP, www.tvp.pl/rolna, fot. sxc.hu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here