Poprawia się opłacalność hodowli drobiu

W okresie I-III 2022 r. wartość polskiego eksportu drobiu (mięsa, przetworów oraz drobiu żywego) zwiększyła się o 37,1% r/r wobec spadku o 7,5% w analogicznym okresie 2021 r., co było przede wszystkim efektem wyższych cen uzyskiwanych przez eksporterów. Cena skupu drobiu wyniosła w kwietniu 6,28 zł/kg (+54,3% r/r), a cena pasz dla drobiu ukształtowała się na poziomie 2,31 zł/kg (+40,7% r/r).

Poprawia się opłacalność hodowli drobiu

W rezultacie relacja cen żywiec/pasza wyniosła w kwietniu 2,72 wobec 2,48 przed rokiem, wskazując na poprawę opłacalności produkcji w ujęciu rocznym. Uwzględniając sytuację na światowym i krajowym rynku drobiu prognozuje się, że  cena skupu drobiu na koniec 2022 r. wyniesie ok. 6,60 zł/kg oraz ok. 5,90 zł/kg na koniec 2023 r.

Dalszy wzrost cen skupu jaj

Ostatnie miesiące przyniosły również dalszy wzrost cen jaj. Podobnie jak w przypadku mięsa drobiowego jego przyczyną jest nasilająca się presja kosztowa związana z rosnącymi cenami pasz oraz energii, przy utrzymujących się ograniczeniach podażowych.

Silne zwiększenie wartości polskiego eksportu jaj

W okresie I-III 2022 r. wartość polskiego eksportu jaj zwiększyła się o 41,4% r/r wobec spadku o 21,5% w analogicznym okresie 2021 r. Cena skupu jaj klasy M w styczniu wyniosła 34,73 zł/100 sztuk (+18,2% r/r), a cena pasz dla niosek ukształtowała się na poziomie 2,03 zł/kg (+45,1% r/r). W konsekwencji w kwietniu relacja
cen 100 jaj/pasza ukształtowała się na poziomie 25,10 wobec 25,30 przed rokiem, wskazując na nieznaczne pogorszenie opłacalności produkcji jaj w ujęciu rocznym.

Uwzględniając perspektywy sytuacji na unijnym oraz krajowym rynku jaj prognozuje się, że cena skupu jaj klasy M na koniec 2022 r. wyniesie ok. 60 zł/100 sztuk oraz ok. 40 zł/100 sztuk na koniec 2023 r. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza cen drobiu oraz jaj jest kształtowanie się cen energii oraz pasz, a także przebieg ptasiej grypy w nowym sezonie w Europie.

Źródło: Credit Agricole

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Kontrole żywności – u producenta, w sklepie i na granicy

Każdy z producentów, importerów i dystrybutorów żywności ma regularny kontakt z Państwową Inspekcją Sanitarną. Tylko w 2023 r. organy PIS przeprowadziły ponad 240 tys....
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics