Popyt na wołowinę pozostanie pod silnym negatywnym wpływem pandemii

Jak informują eksperci z Credit Agricole w ostatnich miesiącach doszło do silnego spadku cen skupu bydła, który wynikał z problemów z eksportem mięsa spowodowanych pandemią COVID-19.

Negatywna dla polskiego eksportu była jego struktura, gdzie wśród głównych importerów polskiej wołowiny znajdują się kraje o największej liczbie zakażeń (Włochy, Hiszpania, Wielka Brytania). Co więcej, popyt na wołowinę został szczególnie silnie dotknięty skutkami pandemii ze względu na jego wysoką elastyczność dochodową,jak również wysoki udział kanału HoReCa (hotele, restauracje, kawiarnie) w spożyciu tego gatunku mięsa. Z tego powodu uważamy, że odbudowa popytu na wołowinę będzie powolna w porównaniu do innych gatunków mięsa.

Sezon 20/21: większa produkcja pszenicy na świecie, mniejsza w Europie

Wzrost cen skupu bydła będzie powolny

W okresie I-II 2020r. wartość polskiego eksportu wołowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zwiększyła się o 14,6% r/r wobec spadku o 5,2% w analogicznym okresie 2019r. Warto zwrócić uwagę, że dane te nie uwzględniają jeszcze wpływu pandemii.Cena skupu bydła zmniejszyła się w kwietniu do 6,12zł/kg (-5,7% r/r), podczas gdy cena pasz dla bydła wyniosła 1,59zł/kg (+2,4% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się na poziomie 3,88 wobec 4,06 przed rokiem, sygnalizując wyraźne pogorszenie opłacalności produkcji w ujęciu rocznym. Uwzględniając sytuację na unijnym i krajowym rynku wołowiny eksperci oczekują, że cena skupu bydła w Polsce na koniec 2020r. wyniesie ok. 6,25zł/kg oraz 6,50zł/kg na koniec 2021r. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszej prognozy jest dalszy przebieg pandemii COVID-19.

Źródło: Credit Agricole

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here