Projekt ustawy, mającej ułatwić produkcję żywności na małą skalę, został skierowany do drugiego czytania. Posłowie nie wnieśli poprawek.
Pierwsze czytanie rządowego projektu nowelizacji ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia odbyło się wczoraj podczas posiedzenia sejmowej komisji rolnictwa.
Ułatwienia w produkcji żywności na małą skalę
W ustawie zaproponowano m.in. zniesienie obowiązku sporządzania i przedkładania powiatowemu lekarzowi weterynarii do zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu. Chodzi o podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią lub działalność marginalną, lokalną ograniczoną.
Nowe przepisy zakładają także zniesienie obowiązku zatwierdzenia przez powiatowych inspektorów sanitarnych lub granicznych inspektorów sanitarnych zakładów prowadzących produkcję i wprowadzanie na rynek żywności. Chodzi o produkcję odbywającą się
w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, gdzie regularnie przygotowuje się żywność, aby wprowadzić ją do obrotu.
Wprowadzenie ułatwień w produkcji żywności na małą skalę ma być zachętą dla tych rolników, którzy chcieliby prowadzić produkcję żywności w szerszym zakresie niż zezwala na to rolniczy handel detaliczny.
Nowe rozwiązania mają wejść w życie 1 stycznia 2019 r.
Redakcja AgroNews, na podst. Sejm RP, KPRM