Potężny wysyp ASF! Kolejne ogniska wirusa dziesiątkują stada

Główny Lekarz Weterynarii informuje o stwierdzeniu ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) u świń o nr 14-17 w 2024 r., na podstawie wyników badań laboratoryjnych z dnia 5 i 6 lipca 2024 r. otrzymanych z Krajowego Laboratorium Referencyjnego ds. ASF, tj. Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach (PIW – PIB).  

Potężny wysyp ASF! Kolejne ogniska wirusa dziesiątkują stada

Ognisko ASF nr 14 w 2024 r.  wyznaczono w gospodarstwie, w którym utrzymywano 12 świń, położonym w miejscowości Kierzków, w gminie Myślibórz, powiat myśliborski, województwo zachodniopomorskie, na obszarze objętym ograniczeniami wymienionym w części II załącznika I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2023/594.

Ognisko ASF nr 15 w 2024 r.  wyznaczono w gospodarstwie, w którym utrzymywano 62 świnie, położonym w miejscowości Potrzanowo, w gminie Skoki, powiat wągrowiecki, województwo wielkopolskie, na obszarze objętym ograniczeniami wymienionym w części III załącznika I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2023/5941.

Ognisko ASF nr 16 w 2024 r.  wyznaczono w gospodarstwie, w którym utrzymywano 70 świń, położonym w miejscowości Ujazd, w gminie Kiszkowo, powiat gnieźnieński, województwo wielkopolskie, na obszarze objętym ograniczeniami wymienionym w części I załącznika I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2023/5941.

Ognisko ASF nr 17 w 2024 r.  wyznaczono w gospodarstwie, w którym utrzymywano 2766 świń, położonym w miejscowości Tłukawy, w gminie Ryczywół, powiat obornicki, województwo wielkopolskie, na obszarze objętym ograniczeniami wymienionym w części III załącznika I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2023/594.

Inspekcja Weterynaryjna wdraża środki związane z likwidacją choroby, zgodnie z procedurami wynikającymi z rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2020/687, w tym m.in. zabicie i utylizację świń, oczyszczanie i dezynfekcję, wyznaczanie obszarów objętych ograniczeniami, tj. obszaru zapowietrzonego i zagrożonego w promieniu 10 km wokół ogniska.

Źródło: GIW

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

W ciągu 5–10 lat spodziewane duże wzrosty sprzedaży żywności ekologicznej

Już blisko 80 proc. polskich konsumentów deklaruje kupowanie żywności ekologicznej – wynika z badania przeprowadzonego dla Polskiej Izby Żywności Ekologicznej przez Stowarzyszenie Delta Partner. Ten odsetek sukcesywnie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics