Z Powszechnego Spisu Rolnego przeprowadzonego w 2010 r. wynika, że od 2002 roku zmniejszyła się ogólna powierzchnia zasiewów i zmieniła się struktura zasiewów.
W 2010 r. ona 10565 tys. ha i w porównaniu do 2002 roku zmniejszyła się o 199 tys. ha, czyli o 1,8%.
Struktura zasiewów w 2010 roku:
- zboża ogółem zajmowały powierzchnię 7643 tys. ha, co stanowiło 72,4% ogólnej powierzchni zasiewów,
- ziemniaki zajmowały 387 tys. ha, czyli 3,7% ogólnej powierzchni zasiewów,
- grupa roślin przemysłowych – 1172 tys. ha, czyli 11,1%,
- rośliny pastewne łącznie z kukurydzą na zielonkę – 900 tys. ha, czyli 8,5% ogólnej
- powierzchni zasiewów,
- pozostałe uprawy – 417 tys. ha, czyli 3,9% powierzchni zasiewów.
W porównaniu do spisu rolnego z 2002 r. znacząco zmniejszyła się powierzchnia uprawy: zbóż i ziemniaków.
Zwiększyła się natomiast powierzchnia uprawy:
- roślin przemysłowych
- roślin pastewnych
- upraw pozostałych – o 115 tys. ha, tj. o 37,9%, z niewielkim zwiększeniem się ich udziału w ogólnej powierzchni zasiewów o 1,1 pkt. procentowego.
Zmieniła się także struktura zasiewów.
W porównaniu z rokiem 2002:
- znacząco zmniejszył się areał uprawy żyta – o 497 tys. ha, czyli o 31,9%,
- powierzchnia uprawy pszenicy jarej zmniejszyła się o 193 tys. ha, czyli o 42,6%,
- zwiększyła się powierzchnia zasiewów pszenżyta ogółem o 386 tys. ha, czyli o 40,9%,
- powierzchnia uprawy kukurydzy na zielonkę wzrosła o 191 tys. ha, tj. o 97,3%,
- powierzchnia uprawy buraków cukrowych w 2010 r. zmniejszyła się o 97 tys. ha, czylio 31,9%,
- powierzchnia zasiewów rzepaku i rzepiku w 2010 r. zwiększyła się o 507 tys. ha, czyli o 115,5%,
- powierzchnia uprawy warzyw gruntowych zmniejszyła się o 32 tys. ha, czyli o 18,6%,
- powierzchnia plantacji truskawek zmniejszyła się o 8 tys. ha, czyli o 21,7%,
- zwiększyła się powierzchnia upraw pastewnych o 338 tys. ha, czyli o 60,1%.
Wyniki spisu wskazują na duże zróżnicowanie terytorialne struktury upraw. Najwięcej zbóż zasiano w województwie łódzkim, kukurydzy na ziarno w województwie opolskim, ziemniaków w województwie małopolskim, buraków cukrowych w województwie kujawsko-pomorskim, rzepaku i rzepiku ogółem w województwie opolskim, kukurydzy na zielonkę w województwie podlaskim.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu