Powodzie na Śląsku: kryzys w branży cukrowniczej

Ostatnie powodzie na Śląsku spowodowały poważne zakłócenia w branży cukrowniczej. Intensywne opady i podtopienia utrudniły dostawy buraków cukrowych, co znacząco wpłynęło na możliwości produkcyjne cukrowni.

Nieprzydatne buraki z zalanych terenów

Buraki cukrowe z zalanych terenów nie nadają się do przerobu. Przemoczone pola i zanieczyszczenie roślin uniemożliwiają rolnikom dostarczenie surowca odpowiedniej jakości. Dodatkowo, mokra gleba utrudnia normalne zbiory, co prowadzi do uszkodzeń buraków podczas zbiorów. Wiele gospodarstw ma trudności z dostarczeniem plonów do cukrowni na czas.

Zmniejszone moce przerobowe cukrowni

W wyniku tych problemów cukrownie na Śląsku pracują obecnie tylko na 1/3 swojej nominalnej mocy przerobowej. Wiele zakładów ogranicza produkcję, co negatywnie wpływa na branżę i cały rynek cukru w Polsce. Ograniczona produkcja cukru może prowadzić do wzrostu cen na rynku krajowym i problemów z zaopatrzeniem.

Branża szuka rozwiązań

Trwają intensywne prace nad minimalizowaniem strat, jednak proces ten może potrwać jeszcze kilka tygodni ze względu na skalę problemu.

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Rolnicy spowodowali zagrożenie powodziowe? Prokuratura w Głogowie prowadzi śledztwo

Prokuratura Rejonowa w Głogowie nadzoruje śledztwo w sprawie zagrożenia przerwania wału przeciwpowodziowego w związku z prowadzeniem prac rolnych przy zbiorze kukurydzy w miejscowości Bartodzieje,...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics