Produkcja kurcząt pobiła rekord wszech czasów!

Produkcja kurcząt rzeźnych pobiła kolejny rekord wszech czasów. W sierpniu tego roku wylęgi piskląt brojlerów kurzych wyniosły ponad 118 milionów sztuk! W tym roku najwyższą wartość w historii krajowy sektor wylęgowy pobił już po raz drugi. Poprzedni rekord wynosił 116 milionów i został ustanowiony w kwietniu.

kurczaki, Produkcja kurcząt, Krajowa Izby Producentów Drobiu i Pasz

– Mamy do czynienia z rynkowym paradoksem. Z jednej strony rosnąca produkcja piskląt prowadzi do istotnego spadku cen żywca i pogorszenia opłacalności produkcji. Z drugiej strony – jak szacujemy – potencjał krajowych ubojni jest wykorzystywany w najlepszym razie tylko w  80 procentach i stale rośnie – mówi Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Zdaniem Gawrońskiej niewykluczone, że polskie drobiarstwo wpadło w swego rodzaju pułapkę, która może skutkować dużymi zmianami zarówno w sferze produkcji żywca, jak i w sferze produkcji mięsa.

Miesięczna produkcja piskląt po raz pierwszy pokonała granicę stu milionów sztuk stosunkowo niedawno bo w sierpniu 2016 roku. W kolejnym, 2017 roku granicę stu milionów piskląt udało się pobić tylko dwa razy, w sierpniu oraz w październiku. Od 2018 roku sto milionów miesięcznych wylęgów przestało być czymś  wyjątkowym i zdarza się co miesiąc.

– Wylęgi piskląt przekładają się wprost na produkcję mięsa, która w ostatnich trzech latach, porównując siedem pierwszych miesięcy każdego roku,  wzrosła aż o 15 procent. Dzięki temu umocniliśmy się na pozycji lidera w Unii Europejskiej oraz zrównaliśmy się z liderem w regionie czyli Turcją – zauważa Katarzyna Gawrońska z KIPDIP.

Analizy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz wskazują, że rosnąca produkcja piskląt brojlerów kurzych zaczyna trafiać na barierę popytową w Polsce, co ma prawdopodobnie związek z coraz mniej satysfakcjonującymi cenami żywca. Krajowy sektor wylęgowy radzi sobie jednak z tym problemem eksportując nadwyżki piskląt.

– Zgodnie z naszymi wyliczeniami w tym roku około 4,5 proc. krajowej produkcji młodych kurcząt rzeźnych trafia na eksport. W 2018 było to 3,8 proc., a w 2017 wielkość ta stanowiła 2,7 proc. – wylicza dyrektor Katarzyna Gawrońska.

Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jedne z najczęstszych oszustw

Kiedy wydaje się, że już wiemy, jak działają cyberoszuści, oni wymyślają coś nowego. Dzięki sztucznej inteligencji istnieje możliwość tworzenia zdjęć wizerunku osoby, która nie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics