Produkcja mleka w Unii Europejskiej zwalnia

Bank Gospodarki Żywnościowej szacuje, że dobre warunki pogodowe, wysokie ceny skupu oraz stabilne koszty produkcji przekładały się przez całe I półrocze br. na dynamiczny wzrost produkcji mleka w Unii Europejskiej. Niemniej, w ostatnich miesiącach te dynamiki nieznacznie zmalały. Według danych Komisji Europejskiej w lipcu skup mleka w UE był o 4,6% wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Jeszcze w pierwszej połowie 2014 r. dostawy surowca do unijnych mleczarni były o prawie 6% wyższe w porównaniu do 2013 roku.
 

\"rolnictwo,
 

Ogółem, od początku bieżącego roku do lipca w UE skupiono 88,4 mln t mleka, tj. o 4,8 mln t więcej (+5,8%) niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wśród czołowych producentów mleka, największe wzrosty notowano w Wielkiej Brytanii – o ponad 10% r/r, Polsce – o 7,5% r/r oraz we Francji – o 7,4% w relacji rocznej.

Zważywszy na systematyczny spadek cen skupu spodziewamy się, że w kolejnych miesiącach tempo wzrostu wyraźnie zmaleje i w rezultacie skup mleka w UE w II półroczu br. będzie o około 2,5% wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Wysoka podaż surowca i tym samym przerób mleka, pozwoliły na istotne zwiększenie eksportu przetworów mleczarskich z UE. Przede wszystkim dynamicznie rozwijała się sprzedaż zagraniczna odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). W pierwszych siedmiu miesiącach br. osiągnęła ona poziom 382,5 tys. t, tj. o 60% wyższy niż przed rokiem. Podstawowym rynkiem zbytu dla unijnych eksporterów była Algieria, gdzie trafiło 24% tego produktu (łącznie 92,7 tys. t, tj. o 134% więcej w relacji rocznej). Zaraz za nią znajdują się Chiny, z 11-procentowym udziałem w unijnym eksporcie.

Z kolei Rosja była głównym motorem rozwoju eksportu masła. W okresie styczeń-lipiec wolumen sprzedaży tego produktu z UE na rynki trzecie wyniósł 73,3 tys. t, tj. był o 28% wyższy w relacji rocznej. Z tego 28% trafiło właśnie do Rosji (łącznie 20,4 tys. t, wzrost o 31% r/r).

W analizowanym okresie wzrósł też unijny eksport pełnego mleka w proszku – o 13% w relacji rocznej do 245,6 tys. t, natomiast serów utrzymał się na poziomie z zeszłego roku (453,5 tys. t).

Biorąc pod uwagę embargo nałożone przez Rosję i ograniczenie w ostatnim czasie zakupów dokonywanych przez Chiny, w IV kwartale br. oraz na początku 2015 r. spodziewamy się wyhamowania wzrostowych dynamik w sprzedaży na rynki trzecie.

I połowa roku to także stopniowa odbudowa popytu wewnętrznego na przetwory mleczarskie w UE, co było w dużej mierze wynikiem niższych cen detalicznych wybranych artykułów mleczarskich. W kolejnych miesiącach br. spodziewamy się dalszych obniżek cen, m.in. w wyniku embarga nałożonego przez Rosję, co dalej będzie napędzać konsumpcję. Niemniej, rynek europejski to rynek dojrzały, w związku z czym prawdopodobieństwo, że tempo wzrostu sięgnie 1% jest niewielkie. Zderzając to z prognozowanym 2-3-proc. zwiększeniem produkcji w UE szacujemy, że nadwyżki eksportowe w II połowie roku będą do 15% wyższe niż przed rokiem.

Redakcja AgroNews, fot. freeimages.com

Źródło: BGŻ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here