Produkcja surowego oleju rzepakowego w Polsce w latach 2004-2009 wykazywała tendencje wzrostowe, rosnąc z ok. 393 tys. t do 883 tys. t (GUS) – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Trend ten został zahamowany w latach 2010-2011 (wówczas produkcja wyniosła odpowiednio 818 tys. t i 696 tys. ton), m.in. na skutek niższych zbiorów rzepaku i stabilizacji zapotrzebowania ze strony krajowych wytwórców biokomponentów. (za IERiGŻ, Rynek rzepaku październik 2012). IERiGŻ prognozuje, że w całym 2012 roku przemysł tłuszczowy (zakłady liczące 9 i więcej osób stałej załogi) wyprodukuje ok. 710 tys. ton surowego oleju rzepakowego (o ok. 2% więcej niż w roku poprzednim), z tego ok. 535 tys. t podda rafinacji (o ok. 9% więcej).
Produkcja oleju rzepakowego rafinowanego na cele jadalne zwiększy się prawdopodobnie niewiele. Istotnie wzrośnie natomiast produkcja na cele techniczne. Według danych GUS, w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2012 roku przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 49 osób wytworzyły 316 tys. t surowego oleju rzepakowego, czyli o blisko 10% mniej niż w analogicznym okresie 2011 roku. Większa niż przed rokiem była natomiast produkcja oleju rzepakowego rafinowanego (wzrost o 14,2% do 334 tys. ton).
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu