Produkcja rafinowanego oleju rzepakowego coraz większa

Produkcja surowego oleju rzepakowego w Polsce w latach 2004-2009 wykazywała tendencje wzrostowe, rosnąc z ok. 393 tys. t do 883 tys. t (GUS) – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

Trend ten został zahamowany w latach 2010-2011 (wówczas produkcja wyniosła odpowiednio 818 tys. t i 696 tys. ton), m.in. na skutek niższych zbiorów rzepaku i stabilizacji zapotrzebowania ze strony krajowych wytwórców biokomponentów. (za IERiGŻ, Rynek rzepaku październik 2012). IERiGŻ prognozuje, że w całym 2012 roku przemysł tłuszczowy (zakłady liczące 9 i więcej osób stałej załogi) wyprodukuje ok. 710 tys. ton surowego oleju rzepakowego (o ok. 2% więcej niż w roku poprzednim), z tego ok. 535 tys. t podda rafinacji (o ok. 9% więcej).

Produkcja oleju rzepakowego rafinowanego na cele jadalne zwiększy się prawdopodobnie niewiele. Istotnie wzrośnie natomiast produkcja na cele techniczne. Według danych GUS, w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2012 roku przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 49 osób wytworzyły 316 tys. t surowego oleju rzepakowego, czyli o blisko 10% mniej niż w analogicznym okresie 2011 roku. Większa niż przed rokiem była natomiast produkcja oleju rzepakowego rafinowanego (wzrost o 14,2% do 334 tys. ton).

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Advertisement
Advertisement

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics