Produkcja rafinowanego oleju rzepakowego coraz większa

Produkcja surowego oleju rzepakowego w Polsce w latach 2004-2009 wykazywała tendencje wzrostowe, rosnąc z ok. 393 tys. t do 883 tys. t (GUS) – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

Trend ten został zahamowany w latach 2010-2011 (wówczas produkcja wyniosła odpowiednio 818 tys. t i 696 tys. ton), m.in. na skutek niższych zbiorów rzepaku i stabilizacji zapotrzebowania ze strony krajowych wytwórców biokomponentów. (za IERiGŻ, Rynek rzepaku październik 2012). IERiGŻ prognozuje, że w całym 2012 roku przemysł tłuszczowy (zakłady liczące 9 i więcej osób stałej załogi) wyprodukuje ok. 710 tys. ton surowego oleju rzepakowego (o ok. 2% więcej niż w roku poprzednim), z tego ok. 535 tys. t podda rafinacji (o ok. 9% więcej).

Produkcja oleju rzepakowego rafinowanego na cele jadalne zwiększy się prawdopodobnie niewiele. Istotnie wzrośnie natomiast produkcja na cele techniczne. Według danych GUS, w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2012 roku przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 49 osób wytworzyły 316 tys. t surowego oleju rzepakowego, czyli o blisko 10% mniej niż w analogicznym okresie 2011 roku. Większa niż przed rokiem była natomiast produkcja oleju rzepakowego rafinowanego (wzrost o 14,2% do 334 tys. ton).

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Poprzedni artykułKurczęta notują spadek
Następny artykułProtest w obronie mleka!

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,656ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

Traktorzysta zasłabł na drodze. W akcji LPR

Do niebezpiecznego zdarzenia doszło na drodze krajowej nr 42 w miejscowości Wąchock w województwie świętokrzyskim. 76-letni traktorzysta zasłabł podczas kierowania ciągnikiem i zjechał do...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE