Produkcja rzepaku mniejsza niż przewidywano

Wzrost światowej produkcji rzepaku w sezonie 2012/13 może być mniejszy niż dotychczas przewidywano. Zmniejszono bowiem prognozy zbiorów dla Unii Europejskiej i Ukrainy, z uwagi na prawdopodobieństwo wystąpienia większych niż dotychczas spodziewano się strat zimowych w uprawach rzepaku w krajach Europy Środkowo-Wschodniej – informuje w raporcie dr Ewa Rosiak z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
 
Eksperci oceniają, że światowe zbiory rzepaku wyniosą 61,3 mln ton i będą o 2,6 proc. większe niż w sezonie poprzednim. Przewiduje się wzrost zbiorów rzepaku w UE-27 o 3,1 proc. do 19,7 mln ton, w Kanadzie o 2,1 proc. do 14,7 mln ton, w Chinach o 3,4 proc. do 12 mln ton i w Indiach o 9,5 proc. do 6,9 mln ton, a spadek w Australii o 6,7 proc. do 2,8 mln ton, na Ukrainie o 23,9 proc. do 1,1 mln ton i w Rosji o 2 proc. do 1,0 mln ton.

– Na rynku krajowym ceny rzepaku i produktów jego przerobu w lutym nieznacznie zmalały. Za rzepak płacono 1977 zł/tonę, tj. o 1,5 proc. mniej niż w styczniu. Cena oleju rzepakowego niekonfekcjonowanego zmniejszyła się o 1,9 proc. do 4499 zł/t, a śruty rzepakowej o 1,3 proc. do 694 zł/t (…). Krajowy przerób rzepaku wzrósł w grudniu znacząco – czytamy w raporcie IERiGŻ.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,169FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,516ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE