Produkcja trzody coraz bardziej kosztowna

    Z raportu InterPig za 2010 rok wynika, że średni koszt produkcji trzody chlewnej w UE w 2010 r. wzrósł wobec 2009 r. o 2 proc., jednak między państwami członkowskimi wystąpiły duże rozbieżności.

    Jak informuje FAMMU/FAPA, spośród państw unijnych, największy wzrost kosztów produkcji w 2010 r. zanotowano w Czechach i Szwecji – 12 proc., ze względu na wzrost cen pasz.

    Produkcja trzody była w ubiegłym roku najbardziej opłacalna w Holandii, gdzie jej koszt obniżył się o 6 proc., a pasze potaniały o 4 proc.

    Największy wzrost cen pasz w ubiegłym roku miał miejsce w Kanadzie – 20 proc., gdzie koszt produkcji trzody zwiększył się o 10 proc., przewyższając średnią unijną.

    InterPig to międzynarodowa sieć badawcza, która obejmuje 12 państw UE: Holandię, Danię, Francję, Hiszpanię, Niemcy, Belgię, Włochy, Austrię, Irlandię, Republikę Czeską, Wielką Brytanię i Szwecję, a z krajów trzecich: Kanadę i Brazylię.

    Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

    Źródło: FAMMU/FAPA

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here