Nazwy „szynka”, „wędlina”, „wędzonka” i „kiełbasa” będą stosowane tylko i wyłącznie do produktów pochodzenia zwierzęcego – tak wynika z projektu rozporządzenia ministra rolnictwa.
Celem nowelizacji rozporządzenia w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych jest wprowadzenie zasad stosowania określeń „szynka” „wędlina”, „wędzonka”, „kiełbasa”:
- Oznakowany jako szynka może być wyłącznie produkt wyprodukowany z uda zwierząt gospodarskich kopytnych, drobiu, zajęczaków, zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub zwierząt łownych lub z piersi drobiu.
- Oznakowany jako wędlina, wędzonka i kiełbasa może być wyłącznie produkt wyprodukowany z mięsa, w tym z mięsa peklowanego, niepeklowanego, solonego lub niesolonego, z ewentualnym dodatkiem tłuszczu, podrobów, przypraw lub surowców uzupełniających, w tym surowców nie mięsnych.
Ochrona produktów mięsnych
Projektowane przepisy pozwolą na ochronę określeń stosowanych zwyczajowo do opisu produktów mięsnych. Określenia te były zdefiniowane w Polskich Normach, stosowanych w Polsce obowiązkowo do czasu wejścia Polski do UE.
Z uwagi na to konsumenci kojarzą przedmiotowe określenia z produktami mięsnymi. Proponowane zasady znakowania przyczynią się do zapewnienia ochrony interesów konsumentów dając im możliwość dokonywania świadomego wyboru spożywanej przez nic żywności a także ochrony rynku produktów mięsnych.
Do MRiRW napływały wnioski o wprowadzenie terminów określających produkty powstałe z mięsa poprzez wprowadzenie prawnej ochrony tych terminów, aby zapobiec nadużyciom prowadzącym do wprowadzania konsumentów w błąd, min.: wniosek ośmiu organizacji rolniczych –#HodowcyRazem oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Przy wyborze określeń kierowano się brakiem przepisów definiujących podstawowe kategorie produktów mięsnych i ich nazwy. W przepisach UE wskazane zostały nazwy odnoszące się jedynie do wybranych produktów pochodzenia zwierzęcego, tj. np.: nazw elementów tusz zwierząt (rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 Dz.Urz.UE L 347, 20.12.2013, p. 671–854), „białej kiełbasy”, „tatara” „metki”(rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności Dz.Urz.UE L 354, 31.12.2008, p. 16–33.
Wprowadzenie przepisu pozwoli jednostkom urzędowej kontroli żywności na jednoznaczną ocenę jakości handlowej produktu w tym jego oznakowania.
Sprzeciw producentów roślinnych zamienników
Sprzeciw wobec projektu rozporządzenia wyrazili producenci roślinnych zamienników dla mięsnych produktów.
„Polacy opowiadają się za wspieraniem przemian systemu żywnościowego”. „Wyniki badania przeprowadzonego w sierpniu tego roku przez Biostat wskazują, że 52 proc. respondentów poparłoby działania rządu mające na celu zwiększenie inwestycji w produkcję zamienników mięsa oraz nabiału opartych na roślinnych źródłach białka. Rząd powinien podejmować działania umożliwiające rozwój innowacyjnych segmentów gospodarki, a nie, niestety dość pokracznie, próbować go hamować” – twierdzi Maciej Otrębski, współzałożyciel Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej.
AM/Redakcja AgroNews