Prosto od rolnika

Sprzedaż bezpośrednia polega na dostarczeniu przez rolnika konsumentowi indywidualnemu lub do zakładu detalicznego ( sklepu, restauracji, stołówki) wytworzonych produktów rolniczych bez udziału pośredników.

"Sprzedaż bezpośrednia miała ułatwić rolnikom zbyt wytworzonych w gospodarstwie produktów i co za tym idzie wyższe dochody. Jednak jak to zwykle bywa, gąszcz nie zawsze zrozumiałych przepisów i wymagań skutecznie zniechęcał rolników do tej formy sprzedaży. Od niedawna tzw. działalność marginalna, lokalna i ograniczona wprowadza spore zmiany, dzięki niej chałupniczo robione sery czy kiełbasy „legalnie” trafią na nasze stoły.

Prosto z gospodarstwa na rynek trafiają najczęściej warzywa i owoce.

Antoni Pietrzak, Stowarzyszenie Sprzedaży Bezpośredniej: Mało produktów rolnik może sprzedawać w ramach sprzedaży bezpośredniej, praktycznie na wszystkie wysokoprzetworzone musi zakładać osobną działalność gospodarczą, to nie o taką ideę chodzi.

Nasi rolnicy z zazdrością patrzą na niemieckich czy francuskich farmerów, którzy w swoich gospodarstwach mają przydomowe ubojnie, małe masarnie czy serownie. Wielu prowadzi własne sklepiki a nawet restauracje. Nic nie stoi już na przeszkodzie, aby było tak i u nas.

Artur Ławniczak, wiceminister rolnictwa: To jest wyjście dla producentów, dla rolników, ale przede wszystkim dla konsumentów. Chcemy stworzyć tradycję kupowania od rolników produktów nieprzetworzonych, a później już tych przetworzonych w gospodarstwie.

Warunkiem uznania działalności za marginalną, lokalną i ograniczoną jest to, by miejsca sprzedaży znajdowały się na obszarze województwa, w którym prowadzi produkcję lub na obszarze sąsiadujących z nim powiatów.

Wielkość tych dostaw nie może jednak przekraczać 1,5 tony produktów mięsnych i 300 kg wyrobów mleczarskich tygodniowo” – podała Redakcja Rolna TVP.

Głównie chodzi o to, aby na przykład produkty regionalne rolnicy mogli legalnie wytwarzać i sprzedawać. Obecnie taki obrót najczęściej odbywa się w szarej strefie. Zaletą takiej formy sprzedaży jest bezpośredni kontakt rolnika – producenta z klientem, a przez to rozpoznanie potrzeb, gustów, oczekiwań i szybka reakcja na zmianę upodobań, a także przejęcie przez producenta marży handlowej.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Poprzedni artykułPolska wieś w UE
Następny artykułRaport o polskiej wsi

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,550ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

HPAI: Tragedia w kurnikach na Mazowszu. Kolejne 26 ogniska grypy ptaków

Wirus HPAI dziesiątkuje polski drób. W tym roku potwierdzono już 169 ognisk ptasiej grypy. Większość z nich stwierdzono w dwóch województwach o najwyższym w...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE