Unia Europejska i Stany Zjednoczone ogłosiły, iż od 1 czerwca 2012 roku produkty ekologiczne posiadające certyfikaty wydane w Europie lub w Stanach Zjednoczonych będą mogły być sprzedawane jako ekologiczne w obu tych regionach.
Jak wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA, to partnerstwo między dwoma największymi producentami żywności ekologicznej na świecie będzie stanowiło solidny fundament promowania rolnictwa ekologicznego, z korzyścią dla rozwijającego się sektora, tworzenia nowych miejsc pracy i przedsiębiorstw w skali ogólnoświatowej.
Wartość sektora produkcji ekologicznej w Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej jest wyceniana na około 40 mld euro i corocznie wzrasta. Dzięki temu rolnicy i producenci żywności ekologicznej będą korzystali z łatwiejszego dostępu zarówno do amerykańskiego, jak i do unijnego rynku, a dzięki mniejszym obciążeniom biurokratycznym i niższym kosztom, wzrośnie konkurencyjność tego sektora. Ponadto poprawi się przejrzystość w zakresie norm ekologicznych i zwiększy zaufanie konsumentów do ekologicznej żywności i produktów.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: FAMMU/FAPA