Przełomowe porozumienie w handlu produktami ekologicznymi

Unia Europejska i Stany Zjednoczone ogłosiły, iż od 1 czerwca 2012 roku produkty ekologiczne posiadające certyfikaty wydane w Europie lub w Stanach Zjednoczonych będą mogły być sprzedawane jako ekologiczne w obu tych regionach.

Jak wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA, to partnerstwo między dwoma największymi producentami żywności ekologicznej na świecie będzie stanowiło solidny fundament promowania rolnictwa ekologicznego, z korzyścią dla rozwijającego się sektora, tworzenia nowych miejsc pracy i przedsiębiorstw w skali ogólnoświatowej.

Wartość sektora produkcji ekologicznej w Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej jest wyceniana na około 40 mld euro i corocznie wzrasta. Dzięki temu rolnicy i producenci żywności ekologicznej będą korzystali z łatwiejszego dostępu zarówno do amerykańskiego, jak i do unijnego rynku, a dzięki mniejszym obciążeniom biurokratycznym i niższym kosztom, wzrośnie konkurencyjność tego sektora. Ponadto poprawi się przejrzystość w zakresie norm ekologicznych i zwiększy zaufanie konsumentów do ekologicznej żywności i produktów.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Źródło: FAMMU/FAPA
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

300 tysięcy złotych dla gospodarstw poszkodowanych przez powódź. Ruszył nabór wniosków

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 grudnia 2024 r. mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na Inwestycje odtwarzające...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics