Pszczoły zamieszkają u Habsburgów

Miejska pasieka powstaje w Parku Habsburgów w Żywcu. Burmistrz miasta Antoni Szlagor poinformował w poniedziałek, że stanęło już dziewięć uli, które są obecnie zasiedlane pszczelimi rodzinami. Pasieka oficjalnie otwarta zostanie w sobotę.

\"rolnictwo,

 

– Chcemy pokazać wszystkim, zwłaszcza dzieciom i młodzieży, jak ważne są dla nas pszczoły. To nie tylko miód. Prawie 80 proc. roślin występujących w Polsce jest zapylanych przez owady – powiedział Antoni Szlagor.

– Spośród 100 gatunków roślin uprawnych, które zapewniają 90 proc. żywności na świecie, aż 71 jest zapylanych przez te owady. (…) Bez pszczół nasz świat byłby ubogi, smutny, pozbawiony kolorów i smaków – dodał.

Pszczoły będą miały profesjonalną opiekę

Pasieką będą opiekowali się doświadczeni pszczelarze z jednej z żywieckich firm, która m.in. sfinansowała zakup uli.

– To muszą być fachowcy, który będą potrafili natychmiast zareagować choćby w przypadku choroby pszczół – dodał burmistrz Żywca.

Atrakcje z pszczołą w roli głównej

Twórcy pasieki miejskiej mają w planach organizację imprez, podczas których będą promowali wiedzę na temat pszczół.

– Najbliższą z nich będzie – zaplanowane na wrzesień – żywieckie miodobranie – powiedział samorządowiec.

Ule zostały ustawione przy stajni miejskiej i mini-zoo w żywieckim parku, który znajduje się obok Starego Zamku i Pałacu Habsburgów. Jego najstarsze fragmenty pochodzą z XVIII w. Ma powierzchnię 26 ha. W 2009 r. został zrewitalizowany. Jest obecnie jedną z największych atrakcji Żywca.

Źródło: Nauka w Polsce PAP,  fot. UM Żywiec

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,169FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,546ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE