Rolnicy zbiorą dużo więcej warzyw niż w 2010 roku

W tym roku polscy rolnicy zbiorą znacznie więcej warzyw niż w 2020 roku. IERiGŻ szacuje, że zbiory wyniosą 5,5 mln ton, czyli aż o 10% więcej w porównaniu do roku poprzedniego.

Wzrost ten spowodowany jest zwiększeniem produkcji i powierzchni uprawy warzyw gruntowych.

Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, w 2011 roku areał zasiewów warzyw gruntowych wynosi 213 tys. ha wobec 203 tys. ha w 2010 roku. Wzrost powierzchni uprawy warzyw możliwy był dzięki wysokim cenom warzyw, które skłaniały producentów do podejmowania uprawy.

Bardziej znaczący wpływ na zwiększenie produkcji ma mieć jednak wzrost plonowania warzyw. Lepsze warunki pogodowe w porównaniu do roku ubiegłego będą sprzyjać poprawie wydajności. Jednak to, jak ukształtują się ostateczne zbiory, zależeć będzie od przebiegu pogody w najbliższym okresie. Wichury i trąby powietrze, które w ostatnich dniach nawiedziły województwo łódzkie i mazowieckie zapewne przyczynią się do znacznego spadku zbiorów papryki w kraju. Kolejne dni, według zapowiedzi synoptyków, również będą burzowe. Dlatego szacunki zbiorów warzyw mogą ulec zmianie.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

IV Forum Producentów Żywności. Jakie zagrożenia stoją przed branżą?

– Myślę, że wnioski z dzisiejszych paneli odegrają istotną rolę w kwestii kluczowych zagadnień, nad którymi obecnie pracujemy – zarówno w obszarze strategii, jak...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics