Rolniczy handel detaliczny będzie łatwiejszy. Rząd przyjął projekt zmiany ustawy dotyczący sprzedaży żywności przez rolników. Dzięki nowym przepisom gospodarze będą mogli sprzedawać wytworzoną przez siebie żywność do sklepów, restauracji i stołówek.
Projekt nowelizacji ustawy tworzy zachęty podatkowe dla producentów rolnych uzyskujących dodatkowe przychody z przetwarzania produktów rolnych domowym sposobem.
Łatwiejszy rolniczy handel detaliczny
Możliwa będzie sprzedaż żywności wytworzonej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny, w tym do sklepów, restauracji czy stołówek.
Umożliwiono m.in. korzystanie z opodatkowania 2 proc. ryczałtem od ewidencjonowanych przychodów ze sprzedaży. Będzie można sprzedawać produkty przetworzone, jak i nieprzetworzone.
Przewidziano podwyższenie kwoty przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych do 40 tys. zł. Obecnie bez płacenia podatku można sprzedać żywność do 20 tys. zł.
Zaproponowano odejście od ograniczenia wielkości sprzedaży do ilości, która może być sprzedawana w ramach rolniczego handlu detalicznego, zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Redakcja AgroNews, na podst. CIR, KPRM, fot. pixabay.com