Rośnie apetyt na polską wołowinę

W ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku Polska sprzedała 150 tys. ton mięsa wołowego za ponad 501 mln euro. To o 5,6 proc więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku – informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

\"rolnictwo,

Eksport mięsa wołowego od stycznia do maja 2017 roku wyniósł 150 tys. t, a więc był o 3,2 proc. wyższy niż rok temu.

Wzrosły także wpływy z jego sprzedaży – do ponad 501 mln euro.

Świeża wołowina trafia głównie do Włoch

W strukturze towarowej eksportu dominuje mięso wołowe świeże, schłodzone. Największe ilości trafiły do: Włoch, Niemiec, Holandii oraz Hiszpanii. Natomiast pozaunijnym największym odbiorcą naszego mięsa jest Bośnia i Hercegowina oraz Izrael.

– Przeciętna cena uzyskiwana w eksporcie tego mięsa do Izraela była blisko dwukrotnie wyższa niż przy sprzedaży do krajów UE-28 i prawie trzykrotnie wyższa od notowanej w sprzedaży do Bośni i Hercegowiny – informują bankowi analitycy.

Najwięcej  mrożonego mięsa kupują Francuzi

W pierwszych pięciu miesiącach 2017 r. wyeksportowano z Polski blisko 33 tys. t mięsa wołowego mrożonego za 105 mln euro. Najwięcej kupili jej Francuzi i Niemcy. Pojawiły się też nowe kierunki eksportu mrożonej wołowiny. Są to m.in.: Arabia Saudyjska, Japonia, Gabon oraz Macedonia.

oprac. Kamila Szałaj, fot. dreamstime.com

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics