W ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku Polska sprzedała 150 tys. ton mięsa wołowego za ponad 501 mln euro. To o 5,6 proc więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku – informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Eksport mięsa wołowego od stycznia do maja 2017 roku wyniósł 150 tys. t, a więc był o 3,2 proc. wyższy niż rok temu.
Wzrosły także wpływy z jego sprzedaży – do ponad 501 mln euro.
Świeża wołowina trafia głównie do Włoch
W strukturze towarowej eksportu dominuje mięso wołowe świeże, schłodzone. Największe ilości trafiły do: Włoch, Niemiec, Holandii oraz Hiszpanii. Natomiast pozaunijnym największym odbiorcą naszego mięsa jest Bośnia i Hercegowina oraz Izrael.
– Przeciętna cena uzyskiwana w eksporcie tego mięsa do Izraela była blisko dwukrotnie wyższa niż przy sprzedaży do krajów UE-28 i prawie trzykrotnie wyższa od notowanej w sprzedaży do Bośni i Hercegowiny – informują bankowi analitycy.
Najwięcej mrożonego mięsa kupują Francuzi
W pierwszych pięciu miesiącach 2017 r. wyeksportowano z Polski blisko 33 tys. t mięsa wołowego mrożonego za 105 mln euro. Najwięcej kupili jej Francuzi i Niemcy. Pojawiły się też nowe kierunki eksportu mrożonej wołowiny. Są to m.in.: Arabia Saudyjska, Japonia, Gabon oraz Macedonia.
oprac. Kamila Szałaj, fot. dreamstime.com