Mamy kolejne potwierdzone przypadki zakażeń wirusem grypy ptaków na komercyjnych fermach drobiu w Unii Europejskiej w tegorocznym sezonie jesienno–zimowym. Problem nasila się na Bałkanach.
Sprawa dotyczy Bułgarii, która zgłosiła już kolejne ogniska HPAI w tym sezonie. W piątek, 18 października służby administracyjne poinformowały, że na dwóch fermach drobiu w południowo – wschodniej Bułgarii, w wiosce Voyvodovo, niedaleko miasta Hascovo, wykryto wysoce patogennego wirusa.
Zakażenie potwierdzono w stadzie kaczek (16 tys. sztuk) i brojlerów kurzych (130 tys. sztuk). Badania laboratoryjne jak na razie potwierdziły serotyp wirusa H5. Wcześniej, Bułgaria zgłosiła wybuch grypy ptaków podtypu H5N8 w obwodzie Płowdiw: w gospodarstwie przyzagrodowym na początku tego miesiąca oraz na fermie drobiu pod koniec września.
Aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu wirusa natychmiast zostały wdrożone wszystkie odpowiednie środki nadzwyczajne i zwalczające zgodnie z dyrektywą Rady 2005/94 / WE w sprawie wspólnotowych środków zwalczania ptasiej grypy. Drób poddano utylizacji i ubojowi sanitarnemu, kompleks drobiarski czyszczeniu i dezynfekcji, ustalono granice stref zapowietrzonych i zagrożonych.
Izba apeluje, aby producenci drobiu w Polsce zachowali szczególną ostrożność , bowiem nastał okres w roku o najwyższym ryzyku przedostania się wirusa na fermy, szczególnie te utrzymujące drób wodny i stada kur niosek mające dostęp do otwartej przestrzeni na wybiegu. Wszyscy hodowcy, w szczególności posiadający gospodarstwa położone w pobliżu zbiorników wodnych powinni stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków na fermę.
Przypominamy, że państwa członkowskie, w których wystąpi grypa ptaków wprowadzają odpowiednie środki kontrolne zgodnie z dyrektywą 2005/94/WE, między innymi, ustanawiają są obszary zapowietrzone i zagrożone wokół dotkniętych chorobą gospodarstw drobiarskich. Pozwala to uniknąć niepotrzebnych zakłóceń w handlu wewnątrz Unii, a także wprowadzenia przez państwa trzecie nieuzasadnionych barier w handlu. Zakres granic tych obszarów publikowany jest i aktualizowany na bieżąco w decyzjach wykonawczych Komisji Europejskiej.
Zasięg tych obszarów jest następujący:
- obszary zapowietrzone – o minimalnym promieniu 3 kilometrów wokół gospodarstwa ;
- obszar zagrożony – o minimalnym promieniu 10 kilometrów wokół gospodarstwa (wraz z obszarem zapowietrzonym).
Na obszarach tych stosuje się środki określone w Dyrektywie 2005/94/WE, między innymi, ograniczenia w transporcie żywym drobiem, jajami wylęgowymi i produktami pochodzenia zwierzęcego.
Redakcja AgroNews, na podst. KIPDiP, fot. pixabay.com