Rośnie ryzyko grypy ptaków. Coraz więcej przypadków zakażeń

Mamy kolejne potwierdzone przypadki zakażeń wirusem grypy ptaków na komercyjnych fermach drobiu w Unii Europejskiej w tegorocznym sezonie jesienno–zimowym. Problem nasila się na Bałkanach.

Sprawa dotyczy Bułgarii, która zgłosiła już kolejne ogniska HPAI  w tym sezonie. W piątek, 18 października służby administracyjne poinformowały, że na dwóch fermach drobiu w południowo – wschodniej Bułgarii, w wiosce Voyvodovo, niedaleko miasta Hascovo, wykryto wysoce patogennego wirusa.

Zakażenie potwierdzono  w stadzie kaczek (16 tys. sztuk) i brojlerów kurzych (130 tys. sztuk). Badania laboratoryjne jak na razie potwierdziły serotyp wirusa H5. Wcześniej, Bułgaria zgłosiła wybuch grypy ptaków podtypu H5N8 w obwodzie Płowdiw:  w gospodarstwie przyzagrodowym na początku tego miesiąca oraz na fermie drobiu pod koniec września.

Aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu wirusa natychmiast zostały wdrożone wszystkie odpowiednie środki nadzwyczajne i zwalczające zgodnie z dyrektywą Rady 2005/94 / WE w sprawie wspólnotowych środków zwalczania ptasiej grypy. Drób poddano utylizacji i ubojowi sanitarnemu, kompleks drobiarski czyszczeniu i dezynfekcji, ustalono granice stref zapowietrzonych i zagrożonych.

Izba apeluje, aby producenci drobiu w Polsce zachowali szczególną ostrożność , bowiem nastał okres w roku o najwyższym ryzyku przedostania się wirusa na fermy, szczególnie te utrzymujące drób wodny i stada kur niosek  mające dostęp do otwartej przestrzeni na wybiegu.  Wszyscy hodowcy, w szczególności posiadający gospodarstwa położone w pobliżu zbiorników wodnych powinni stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków na fermę.

Przypominamy, że państwa  członkowskie, w których wystąpi grypa ptaków wprowadzają   odpowiednie środki kontrolne zgodnie z dyrektywą 2005/94/WE, między innymi, ustanawiają są  obszary zapowietrzone i zagrożone wokół dotkniętych chorobą gospodarstw drobiarskich.  Pozwala to uniknąć niepotrzebnych zakłóceń w handlu wewnątrz Unii, a także wprowadzenia przez państwa trzecie nieuzasadnionych barier w handlu. Zakres granic tych  obszarów publikowany jest i aktualizowany na bieżąco w decyzjach wykonawczych Komisji Europejskiej.

Zasięg tych obszarów jest następujący:

  • obszary zapowietrzone – o minimalnym promieniu 3 kilometrów wokół gospodarstwa ;
  • obszar zagrożony – o minimalnym promieniu 10 kilometrów wokół gospodarstwa (wraz z obszarem zapowietrzonym).

Na obszarach tych stosuje się środki określone w Dyrektywie  2005/94/WE, między innymi, ograniczenia w transporcie żywym drobiem, jajami wylęgowymi i produktami pochodzenia zwierzęcego.

Redakcja AgroNews, na podst. KIPDiP, fot. pixabay.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × three =