Rośnie skup mleka w Polsce

Eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej informują, że od września 2010 r. utrzymują się wzrostowe tendencje w skupie mleka (wobec roku poprzedniego). Według danych GUS w czerwcu br. dostawy surowca do mleczarni zwiększyły się o niespełna 1 proc.w relacji miesięcznej, kształtując się na poziomie 823 mln litrów (o ponad 4 proc. wyższym niż przed rokiem). Przyrost ten nie odbiega od notowanych zazwyczaj w czerwcu miesięcznych zmian wolumenu skupu.

Łącznie w I półroczu br. mleczarnie zakupiły 4451,1mln l mleka, tj. o 2,5% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Wyższa podaż surowca przełożyła się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich. W okresie styczeń-czerwiec br. wartość produkcji sprzedanej sektora zwiększyła się o 3,9% w stosunku do ubiegłego roku. W tym czasie wytworzono o prawie 6% więcej niż w 2010 r. serów świeżych i twarogu (188 tys. t) oraz o 3% więcej jogurtów (256,8 mln l). W odpowiedzi na wzrost cen na rynkach światowych i duże możliwości eksportu, aż o 14% w relacji rocznej do 68,5 tys. t zwiększyła się produkcja mleka w proszku.

Nieznacznie obniżyła się natomiast produkcja serów dojrzewających – o 0,4% do 125 tys. t, choć już w samym czerwcu kształtowała się na poziomie o prawie 5% wyższym niż rok wcześniej. Mniej niż przed rokiem wytworzono także masła (o 0,4% – 86,7 tys. t) oraz śmietany (o 11% – 102,9 mln l).

Co ciekawe, pomimo niższej produkcji masła, istotnie zwiększył się wolumen jego eksportu. W okresie pierwszych pięciu miesięcy br. na rynkach zagranicznych sprzedano 16,2 tys. t tego produktu, tj. o 26% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Tak duży przyrost był możliwy dzięki zwiększonym dostawom do Niemiec (o 18%), Niderlandów (o ponad 118%) oraz Uzbekistanu, który w ubiegłym roku nie figurował na liście odbiorców polskiego masła.

Nieznacznie, bo o niespełna 1% w relacji rocznej, wzrosła także ilość wyeksportowanej serwatki, niemniej jej udział w wartości całego wywozu nie sięga 10%. W przypadku pozostałych produktów odnotowano spadek wolumenu sprzedaży zagranicznej. Eksport serów i twarogów obniżył się o około 4% w relacji rocznej do 57,2 tys. t, jogurtów, maślanki o 3% do 53,4 tys. t, zaś mleka płynnego i śmietany o 21% do 82,3 tys. ton.

Wysokie ceny przetworów sprawiły natomiast, że całkowita wartość eksportu artykułów mlecznych zwiększyła się o około 17% do 511,4 mln EUR, w tym mleka w proszku o 25% do 96,6 mln EUR, masła o 69% do 62,8 mln EUR, serów o 10% do 183,2 mln EUR, a maślanki, jogurtów itp. utrzymała się na poziomie z 2010 r., tj. 54,5 mln EUR.
Po ożywieniu notowanym w ubiegłym roku, w przeciągu pierwszych pięciu miesięcy br. ponownie obniżyły się obroty handlowe z Rosją. Wartość eksportu przetworów mleczarskich do tego kraju zmniejszyła się o około 32% do 16,6 mln EUR.

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej, www.bgz.pl, fot. sxc.hu

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

KRUS wydłużył termin zgłoszeń do konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”

Trwa kolejna edycja ogólnopolskiego konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”. W odpowiedzi na liczne prośby, organizatorzy zdecydowali o wydłużeniu terminu przyjmowania zgłoszeń. Gospodarstwa rolne można zgłaszać...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics