Rozmowy o sektorze drobiarskim i jego wyzwaniach. Jaka sytuacja na rynku pasz?

O sytuacji sektora drobiarskiego oraz stojących przed nim wyzwaniach rozmawiał z Sygnatariuszami Porozumienia Rolniczego zrzeszeń i organizacji drobiarskich, przy udziale Inspekcji Weterynaryjnej, sekretarz stanu Jacek Czerniak.

Spotkanie wiceministra Jacka Czerniaka z przedstawicielami Krajowej Rady Drobiarstwa (fot. MRiRW)
Rozmowy o sektorze drobiarskim i jego wyzwaniach. Jaka sytuacja na rynku pasz?

Rozmówcy omówili zagadnienia dotyczące sytuacji na rynku pasz oraz dobrostanu.

Rynek pasz

Podczas rozmów poruszono temat sytuacji na rynku pasz, w szczególności:

  • utrzymania ciągłości produkcji pasz;
  • dostaw ustandaryzowanych surowców do ich wytwarzania;
  • wzmocnienia konkurencyjności krajowej produkcji zwierzęcej w kontekście projektu poselskiego ustawy o zmianie ustawy o paszach, wprowadzającego cele wskaźnikowe określające wielkość udziału niemodyfikowanych genetycznie surowców białkowych do produkcji pasz przemysłowych.

Nie negując potrzeby zwiększenia udziału białka krajowego w produkcji pasz, przedstawiciele branży zwrócili uwagę, że wykorzystanie roślin białkowych z rodziny bobowatych nie zostało dostatecznie dobrze zweryfikowane pod kątem naukowym. Ponadto brak jest pogłębionych analiz ekonomicznych dotyczących wpływu tych rozwiązań na sektory pasz i produkcji zwierzęcej. Przedstawiciele sektora wskazali na charakterystyczną dla produkcji drobiu wrażliwość niektórych gatunków drobiu na zmiany dawek pokarmowych zawierających komponenty roślin bobowatych.

Wiceminister Jacek Czerniak zwrócił się o pisemną opinię branży na temat tego projektu ustawy, która będzie zawierała argumenty do dyskusji w trakcie prac nad nim.

Dobrostan

Podczas spotkania wymieniono również poglądy dotyczące wyzwań w obszarze:

  • dobrostanu zwierząt;
  • przeciwdziałania antybiotykoodporności;
  • wypracowania systemowych rozwiązań w zakresie ograniczenia występowania bakterii Salmonella oraz wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) poprzez wzmocnienie bioasekuracji.

Przedstawiciele branży zwrócili uwagę na propozycje Komisji Europejskiej dotyczące rozwiązań w zakresie transportu drobiu, które będą miały istotny wpływ na organizację produkcji drobiarskiej oraz zwiększenie śladu węglowego. Kolejne wyzwania w zakresie dobrostanu będą dotyczyły poprawy warunków utrzymania drobiu oraz organizacji produkcji drobiu nieśnego w zakresie dalszego wykorzystania piskląt męskich nieprzydatnych do produkcji jaj konsumpcyjnych.

Sekretarz stanu Jacek Czerniak zapewnił branżę o gotowości w zakresie współpracy oraz szerokich konsultacji dotyczących ewentualnych wniosków legislacyjnych. Jednocześnie podziękował uczestnikom za podzielenie się swoją wiedzą oraz za otwartość na dialog.

Źródło: MRiRW

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

W ciągu 5–10 lat spodziewane duże wzrosty sprzedaży żywności ekologicznej

Już blisko 80 proc. polskich konsumentów deklaruje kupowanie żywności ekologicznej – wynika z badania przeprowadzonego dla Polskiej Izby Żywności Ekologicznej przez Stowarzyszenie Delta Partner. Ten odsetek sukcesywnie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics