Ruszają kontrole chlewni w całej Polsce

    Ruszają kontrole w chlewniach. W całej Polsce inspektorzy sprawdzą, czy producenci świń przestrzegają zasad  bioasekuracji.  Gospodarstwa niespełniające wymogów będą miały pięć miesięcy na wprowadzenie zmian lub likwidację produkcji.

    rolnictwo, portal rolny, ASF, produkcja trzody chlewnej, wieprzowina, świnie, bioasekuracja

    Od kilku tygodni przepisy bioasekuracyjne związane z epidemią ASF obowiązują wszystkich hodowców trzody chlewnej w Polsce. Resort rolnictwa, rozszerzając zakres obowiązywania ustawy na obszar całego kraju, chciał zabezpieczyć gospodarstwa przed ewentualnym przeniesieniem choroby. W wyniku tego każdy producent świń do końca lutego musiał spełnić szereg wymogów.

    A tych jest sporo. Np. nie można trzymać świń w tym samym budynku, co innych zwierząt. Poza tym gospodarstwo należy wyposażyć w maty dezynfekcyjne, każde wejście do chlewni zarejestrować,  a sprzęt użyty do obsługi świń odkazić.

    Pięć miesięcy na dostosowanie się

    Teraz inspektorzy weterynaryjni sprawdzą, czy w gospodarstwie są spełnione warunki bioasekuracji. Jeśli nie, rolnik w ciągu pięciu miesięcy będzie musiał dostosować się do wymogów. Wtedy zostanie przeprowadzona kolejna kontrola. Jeżeli w dalszym ciągu będą nieprawidłowości, lekarz weterynarii zlikwiduje produkcję.
    Za zlikwidowane zwierzęta lub rezygnację z produkcji rolnik może się ubiegać o pomoc finansową w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

    200 tysięcy gospodarstw do sprawdzenia

    Jak podaje Informacyjna Agencja Radiowa, w całym kraju do sprawdzenia jest prawie 200 tysięcy gospodarstw. Kontrole potrwają do końca 2021 roku.

    Kamila Szałaj, fot. KPP Piotrków Trybunalski

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here