26 kwietnia br. Wielkopolska Izba Rolnicza rozpoczęła realizację operacji pt. „Chów przyzagrodowy gęsi wielkopolską tradycją”. Realizując operację chcemy przywrócić przyzagrodowy chów gęsi do wielkopolskich gospodarstw oraz potrawy z gęsiny na nasze stoły.
Zgodnie z założeniami projektu, nieodpłatnie przekazano 200 gęsich piskląt z przeznaczeniem do odchowu w systemie przyzagrodowym. Gąski trafiły do kilkunastu gospodarstw rolnych z terenu województwa wielkopolskiego, które zobowiązały się zapewnić im warunki do chowu przyzagrodowego.
Pisklęta dostarczono specjalistycznym samochodem z wylęgarni do gospodarstwa Przewodniczącej Rady Powiatowej WIR w Śremie Janiny Pawełczyk, skąd zostały odebrane przez rolników. Razem z pisklętami rolnicy otrzymali broszurę dotyczącą warunków, jakie trzeba im zapewnić. W trakcie chowu będziemy prosić o zdjęcia, które pokażą nam jak gąski dorastają. Materiały te będą zamieszczane na naszej stronie internetowej w zakładce dotyczącej operacji.
Gęsi to najmniej udomowione ptaki hodowlane, które najlepiej czują się w naturalnych warunkach środowiska. Takie właśnie warunki zapewnia przyzagrodowa hodowla, która uwzględnia swobodę zachowania wynikającą z cech tego gatunku oraz nieograniczony dostęp do łąk i pastwisk. Tylko w takich warunkach otrzymane produkty, czyli mięso, puch i pierze, będą się odznaczać doskonałą jakością, będą zdrowe i bezpieczne.
Kolejnym etapem realizacji operacji będzie organizacja warsztatów dotyczących przyzagrodowego chowu gęsi (maj). Pod koniec sierpnia odbędzie się spotkanie podsumowujące realizację projektu, podczas którego porozmawiamy o doświadczeniach związanych z chowem gęsi oraz walorach smakowych przyzagrodowej gęsiny. Wtedy też odbędą się pokazy kulinarne, degustacja potraw z gęsi oraz konkurs kulinarny na potrawę z gęsiny skierowany do kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń.
Źródło: WIR