Połowy ryb na Bałtyku wyniosły w okresie styczeń – maj 2012 r. 55,8 tys. ton i były o 17,7% niższe niż w przed rokiem – informuje Krzysztof Hryszkoz z Instytutu Ekonomiki i Gospodarki Żywnościowej.
Na spadek połowów wpłynęły głównie o blisko 50% mniejsze wyładunki śledzi (7,0 tys. ton) oraz o 15% szprotów (do 37,7 tys. ton). Około 18% wyłowionych szprotów zostało sprzedanych przez rybaków bezpośrednio w portach duńskich, szwedzkich i łotewskich, za które otrzymywali od 0,83 do 1,10 zł/ kg.
Na wysokim poziomie utrzymują się połowy dorszy (wzrost w analizowanym okresie o 21,6% do 6,1 tys. ton), przy stabilizacji wyładunków storni (4,5 tys. ton). Produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób) utrzymuje się w 2012 r. na poziomie zbliżonym do roku poprzedniego. W kwietniu wyniosła ona 23,8 tys. ton i była o 1,3% wyższa niż w kwietniu 2011 r., ale od początku roku wyprodukowano łącznie 110,9 tys. ton produktów, tj. o 1,3% mniej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
O spadku produkcji zadecydowało przede wszystkim 17,5% ograniczenie przetwórstwa ryb wędzonych. O 3,5% zwiększyła się co prawda produkcja wędzonych łososi (do 14,8 tys. ton), ale o ponad 40% ograniczono produkcję innych ryb (głównie makreli i szprotów).
Spadek produkcji tych wyrobów został jednak zrekompensowany zwiększoną produkcją produktów wysokoprzetworzonych: marynat, konserw, sałatek i pozostałej galanterii rybnej (o 5,1% do 66,1 tys. ton). W strukturze produkcji tej grupy dominują przetwory ze śledzi z 54% udziałem (32% w produkcji sektora ogółem), następnie szproty i sardynki oraz makrele.
Znaczny wzrost produkcji odnotowano także w przetwórstwie ryb na mrożone mięso oraz produkcji ryb morskich mrożonych (o 30-40%).
W okresie styczeń-kwiecień 2012 r. eksport ryb, przetworów rybnych i owoców morza wyniósł 137,2 tys. ton i był o 13,1% większy niż rok wcześniej. Wpłynął na to głównie zwiększony wywóz przetworów i konserw (o 51% do 52,7 tys. ton), ryb mrożonych (o 47% do 29,6 tys. ton) oraz ryb wędzonych (o 14% do 13,6 tys. ton). W przypadku przetworów decydujące znaczenie miała rekordowa sprzedaż śledzi do Niemiec, która w porównaniu z czterema miesiącami 2011 r. zwiększyła się blisko 2,5-krotnie.
Eksport ten miał w znacznej części charakter uszlachetniający, tzn. firmy niemieckie dostarczały surowiec do przerobu firmom polskim i odbierały gotowe produkty. W eksporcie ryb mrożonych dominowała natomiast tzw. sprzedaż burtowa realizowana przez statki dalekomorskie, które operują na wodach Mauretanii. Na statki obcych bander przeładowywano głównie ostroboki, makrele, sardynki oraz sardynele. Wartość eksportu sektora rybnego zwiększyła się w okresie styczeń-kwiecień 2012 r. o 8,5% i wyniosła 1 627 mln zł.
W imporcie ryb, przetworów rybnych i owoców morza odnotowano spadek wielkości przywozu o 4,1% do 144,5 tys. ton, przy 1,0% wzroście wydatków na ich zakup (do 1 570 mln zł). Zmniejszyło się zapotrzebowanie na wszystkie ważniejsze grupy produktów za wyjątkiem ryb świeżych, gdzie zwiększył się popyt przetwórni na łososie z przeznaczeniem do produkcji ryb wędzonych i eksport.
W największym stopniu ograniczono import ryb mrożonych (o 16,5), filetów i mięsa z ryb (o 10,7%) oraz przetworów i konserw (o 5,2%). Spośród ważniejszych gatunków ryb sprowadzanych do kraju największy spadek dotyczył pangi (o 44%), tuńczyków (o 26%), czarniaków (o 24%) i makreli (o 14%). Więcej zaimportowaliśmy natomiast łososi, mintajów i dorszy.
Mimo, że ryby i przetwory rybne były w maju br. o ok. 10% droższe niż przed rokiem, to od kilku miesięcy obserwujemy wyhamowanie podwyżek cen. W porównaniu z grudniem 2011 r. wzrost cen detalicznych wyniósł średnio 2,8% i był o 2 pkt. proc. niższy od wzrostu cen żywności ogółem i taki sam jak wzrost cen mięsa.
Ryby relatywnie staniały w relacji do silnie drożejącego w tym czasie drobiu (o 5,4%), ale podrożały w stosunku do mięsa wieprzowego, którego ceny wzrosły w niewielkim stopniu (o 0,9%). Spośród różnych grup produktów najsilniej drożeją ryby solone, głównie śledzie (o 8,2%) oraz przetwory i konserwy (o 4,2%), a niższe ceny za sprawą łososi, notowane są w przypadku ryb wędzonych.
Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu