Advertisement

Advertisement

Rynek cukru w opresji

W okresie styczeń-październik 2013 roku wywóz polskiego cukru uległ wyraźnej redukcji, jednocześnie znacznie silniej spadł przywóz. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, wzrosło ilościowo przy jednoczesnym, dość wyraźnym spadku wartościowo w relacji rocznej – podaje zespół monitoringu zagranicznych rynków rolnych. 
 

 

\"\"

 

W pierwszych 10 miesiącach 2013 roku eksport cukru z Polski wyniósł 423,4 tys. ton, a jego wartość 263 mln €. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 12 i 17%. Średnia wartość eksportu obniżyła się o 7% do 621 €/t, czyli do około 2,61 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w pierwszych 10 miesiącach 2013 roku były kraje unijne, gdzie trafiło 75% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 692 €/t (-13% r/r), czyli po ~2,91 zł/kg.

Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 407 €/t (-15% r/r), czyli po ~1,71 zł/kg. Głównymi odbiorcami były Niemcy, Czechy, Izrael, Słowacja, Litwa i Rosja oraz Syria i Liban.  W okresie styczeń-październik 2013 roku import cukru do Polski spadł dynamicznie – o 27% do 173 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 28% do 102,4 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 592 €/t (-2% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy). Głównym dostawcą były kraje trzecie, skąd zakupiono 81% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów.

Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 563 €/t (-1% r/r), czyli po około 2,37 zł/kg, a z krajów unijnych po ~711 €/t (-13% r/r), czyli po około 2,99 zł/kg. Najwięcej cukru sprowadzono z Brazylii, Kuby, Sudanu i Mozambiku oraz Francji. Dwa pierwsze z tych państw korzystają z preferencyjnego importu do UE (kontyngenty o obniżonym cle do 98 €/t), dwa kolejne z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku.

Czytaj także:
Na światowych rynkach cukier najtańszy od lat!
Walka o cukier trwa!
Czy Polska skorzysta na wolnym handlu między UE a USA?

W ramach UE handel jest bezcłowy.  Jeszcze w pierwszym półroczu 2013 roku import cukru był o 40% większy w relacji rocznej. W czterech kolejnych miesiącach sprowadzono jednak zaledwie 29 tys. ton wobec 132,5 tys. ton w analogicznym okresie poprzedniego roku. Mniejsza podaż sprowadzanego cukru w połączeniu z rosnącym eksportem do UE (w analizowanym okresie wywóz wzrósł w tym kierunku o 15% do 318,3 tys. ton) może nie tylko zahamować obserwowany od początku roku spadek detalicznych cen cukru w Polsce, ale nawet doprowadzić do podwyżek. 

W pierwszych dziesięciu miesiącach 2013 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, wzrastając r/r o 3% do 250,4 117,5 tys. ton. W przypadku wartości odnotowano spadek w ujęciu rocznym o 8% do 160,6 mln €. 

Źródło: FAMMU/FAPA,  
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu      
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Internetowy Konkurs „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2025” rozstrzygnięty!

15 września 2025 r. zakończyło się głosowanie w Internetowym Konkursie „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2025”. Po kilku tygodniach rywalizacji i ogromnym zaangażowaniu internautów poznaliśmy zwycięzców...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics