Rynek cukru w opresji

W okresie styczeń-październik 2013 roku wywóz polskiego cukru uległ wyraźnej redukcji, jednocześnie znacznie silniej spadł przywóz. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, wzrosło ilościowo przy jednoczesnym, dość wyraźnym spadku wartościowo w relacji rocznej – podaje zespół monitoringu zagranicznych rynków rolnych. 
 

 

\"\"

 

W pierwszych 10 miesiącach 2013 roku eksport cukru z Polski wyniósł 423,4 tys. ton, a jego wartość 263 mln €. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 12 i 17%. Średnia wartość eksportu obniżyła się o 7% do 621 €/t, czyli do około 2,61 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w pierwszych 10 miesiącach 2013 roku były kraje unijne, gdzie trafiło 75% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 692 €/t (-13% r/r), czyli po ~2,91 zł/kg.

Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 407 €/t (-15% r/r), czyli po ~1,71 zł/kg. Głównymi odbiorcami były Niemcy, Czechy, Izrael, Słowacja, Litwa i Rosja oraz Syria i Liban.  W okresie styczeń-październik 2013 roku import cukru do Polski spadł dynamicznie – o 27% do 173 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 28% do 102,4 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 592 €/t (-2% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy). Głównym dostawcą były kraje trzecie, skąd zakupiono 81% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów.

Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 563 €/t (-1% r/r), czyli po około 2,37 zł/kg, a z krajów unijnych po ~711 €/t (-13% r/r), czyli po około 2,99 zł/kg. Najwięcej cukru sprowadzono z Brazylii, Kuby, Sudanu i Mozambiku oraz Francji. Dwa pierwsze z tych państw korzystają z preferencyjnego importu do UE (kontyngenty o obniżonym cle do 98 €/t), dwa kolejne z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku.

Czytaj także:
Na światowych rynkach cukier najtańszy od lat!
Walka o cukier trwa!
Czy Polska skorzysta na wolnym handlu między UE a USA?

W ramach UE handel jest bezcłowy.  Jeszcze w pierwszym półroczu 2013 roku import cukru był o 40% większy w relacji rocznej. W czterech kolejnych miesiącach sprowadzono jednak zaledwie 29 tys. ton wobec 132,5 tys. ton w analogicznym okresie poprzedniego roku. Mniejsza podaż sprowadzanego cukru w połączeniu z rosnącym eksportem do UE (w analizowanym okresie wywóz wzrósł w tym kierunku o 15% do 318,3 tys. ton) może nie tylko zahamować obserwowany od początku roku spadek detalicznych cen cukru w Polsce, ale nawet doprowadzić do podwyżek. 

W pierwszych dziesięciu miesiącach 2013 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, wzrastając r/r o 3% do 250,4 117,5 tys. ton. W przypadku wartości odnotowano spadek w ujęciu rocznym o 8% do 160,6 mln €. 

Źródło: FAMMU/FAPA,  
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu      
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here