Notowania Global Dairy Trade trzeci raz z rzędu odnotowały wzrost. Może to dawać poczucie stabilizacji na rynku mleka, tym bardziej, że również w Polsce ceny surowca w II połowie bieżącego roku utrzymują trend wzrostowy.
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka poinformowała, że w dniu 1 grudnia bieżącego roku notowania na Global Dairy Trade zakończyły się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 4,3%.
Był to trzeci z rzędu wzrost notowań produktów mleczarskich. Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 3261 USD/t. Notowania wszystkich oferowanych kategorii produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył laktozy, pełnego mleka w proszku i masła.
Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 1 grudnia 2020 r:
- Laktoza +13,5% – cena 1004 USD/t
- Pełne mleko w proszku +5,0% – cena 3182 USD/t
- Masło +3,8% – cena 3986 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +3,6% – cena 2889 UDS/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +2,6% – cena 4278 USD/t
- Ser Cheddar +2,4% – cena 3734 USD/t
- Maślanka w proszku +1,3% – cena 2731 USD/t
- Serwatka w proszku nie była oferowana
Oprac. Redakcja AgroNews