W krajach unijnych widoczne są duże wzrosty notowań tuczników. W ostatnim tygodniu notowania VEZG wzrosły o 25 centów za kg wagi poubojowej. Krajowy rynek też reaguje dużymi wzrostami.
Na przestrzeni miesiąca ceny poszły do góry aż o 55 centów. Rosnące ceny żywca wieprzowego są rezultatem znoszenia obostrzeń po pandemii Covid-19, sezonowych przygotowań do sezonu grillowego oraz słabszej podaży żywca wynikającej z ograniczenia pogłowia i produkcji świń po wielu miesiącach ponoszenia strat przez hodowców. Niestety wzrosty notowań żywca idą w parze ze wzrostami cen pasz, energii i paliw oraz niepewnością co do dalszego wpływu wojny w Ukrainie na europejska gospodarkę.
Największe wzrosty notowań cen tuczników
W notowaniach ISN największe wzrosty notowań cen tuczników w krajach unijnych w stosunku do ubiegłego tygodnia wystąpiły w Belgii (+21₵), Holandii i Austrii (+18₵), Hiszpanii (+8₵), Francji (+6₵) za kg wagi poubojowej. W Danii przetwórcy podnieśli ceny skupu tuczników nieco słabiej (+3₵).
W notowaniach VEZG w Niemczech silny wzrostowy trend został utrzymany. Cena skupu tuczników w dniu 9/03/2022 wyniosła 1,75 €/kg wbc (+25₵) w stosunku do ubiegłego tygodnia.
Krajowy rynek z dużymi wzrostami cen
Obecnie średnia cena skupu tuczników w kl E wynosi 8,40 zł/kg (+1,2 zł t/t). Wojna w Ukrainie znacząco ograniczyła możliwości prowadzenia eksportu do tego kraju. Można jednak spodziewać się, że część dostaw będzie kontynuowana jako pomoc dla ludności cywilnej i armii. Wojna wpłynęła także na stronę podażową w postaci ograniczeń w imporcie zbóż paszowych i kukurydzy z Rosji i Ukrainy. Oba kraje są głównymi producentami pszenicy i kukurydzy w Europie. Pojawiły się zatory logistyczne surowców paszowych na Ukrainie. Z obiegu wyłączono również Rosją poprzez sankcje. Duże tempo wzrostu cen zbóż na światowych rynkach ma bezpośrednie przełożenie na ceny pasz dla trzody chlewnej. Pomimo wzrostu cen skupu żywca wieprzowego w Polsce trudno pokryć rosnące koszty produkcji związane nie tylko z cenami pasz, ale z coraz wyższymi kosztami paliwa i energii oraz rosnącą inflacją. W konsekwencji można więc spodziewać się wzrostu cen mięsa.
Źródło: POLPiG