Sawicki: współpraca z Turcją wielką szansą dla naszego przetwórstwa spożywczego

Potencjał współpracy polsko-tureckiej w dziedzinie rolnictwa jest ogromny, ale faktyczna wymiana pozostaje marginalna. Najwięcej będzie można osiągnąć w dziedzinie przetwórstwa spożywczego – mówił w środę w Ankarze szef resortu rolnictwa Marek Sawicki.

 

\"rolnictwo,
 

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki przebywa z oficjalną wizytą w Turcji.

Jej głównym celem była konieczność odbycia bezpośrednich rozmów nt. dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku tureckiego. Były one przeprowadzone z kierownictwem resortów odpowiedzialnych za rolnictwo oraz służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności.

Kraje Azji i Bliskiego Wschodu od kilku lat stają się coraz ważniejszymi odbiorcami polskiego eksportu rolno-spożywczego, m.in. dzięki staraniom polskiej administracji, zarówno w zakresie ustalania warunków obrotu, jak i działań informacyjno-promocyjnych. Otwieranie nowych rynków dla sektora rolno-spożywczego ma bardzo duże znaczenie szczególnie w sytuacji, gdy występują trudności na tradycyjnych rynkach zbytu (pogorszenie sytuacji gospodarczej lub zamykanie rynku z powodów politycznych).

Czytaj także:
Eksport unijnej wieprzowiny ma szansę się odbić. Zobacz prognozę KE dla tego rynku
Polskim drobiarzom embargo nie straszne. Nasz kraj największym graczem w Europie

Podczas dwustronnych rozmów polski minister rolnictwa zaoferował pomoc w dostosowywaniu Turcji do wymogów unijnych, zwracając uwagę, że Polska ma w tym bardzo duże doświadczenie i uważana jest za lidera przemian w tej części Europy.

Minister Marek Sawicki zaprosił tureckiego ministra rolnictwa Mehmeta Mehdi Ekera do złożenia wizyty w Polsce, np. podczas targów Polagra w Poznaniu.

Szef polskiego resortu rolnictwa uczestniczył ponadto w forach gospodarczych odbywających się w Ankarze i Stambule.

– Biorąc pod uwagę przyjazne relacje między Polską a Turcją, a także 600-letnie tradycje we współpracy, liczymy na szybkie zakończenie prowadzonych procedur. Z drugiej strony, nasza współpraca to także współpraca naukowa i ekspercka, w ramach której dzielimy się wynikami naszych badań w dziedzinie nauk rolniczych, ale również naszymi doświadczeniami w zakresie modernizacji sektora rolnego, związanej z dostosowaniem się do wymogów Unii Europejskiej – powiedział szef polskiego resortu rolnictwa.

Zwrócił także uwagę, że wyniki polskiej gospodarki, a w szczególności kondycja i sukcesy eksportowe polskiego sektora rolno-spożywczego predestynują nas do stania się bardzo ważnym partnerem handlowym dla biznesu tureckiego.

Minister wyraził nadzieję, że uczestnicy tych spotkań wykorzystają je do nawiązania owocnych kontaktów.

Produkty rolno-spożywcze, które obecnie są eksportowane z Polski na rynek turecki to przede wszystkim ekstrakt słodowy i słodycze. Rośnie też eksport produktów mleczarskich. Z Turcji importujemy przede wszystkim owoce. Według ministra Marka Sawickiego istnieje jeszcze wiele możliwości poszerzenia wymiany.  Ze strony polskiej gospodarki obserwujemy rosnące zainteresowanie zacieśnieniem relacji ekonomicznych z partnerami tureckimi. W tym kontekście polski rząd współpracuje zarówno z administracją turecką, jak i środowiskami biznesowymi, tak aby ułatwić prowadzenie wspólnych przedsięwzięć.

Redakcja AgroNews, fot. MRiRW

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics