Soplówka jeżowata w każdym warzywniaku?

Ulepszaniem technik uprawy grzybów oraz ich ochrony przed chorobami i szkodnikami ma zajmować się otwarte we wtorek w Psarach (Dolnośląskie) "centrum grzybów jadalnych i leczniczych" wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego.

\"\"

Jak powiedział podczas otwarcia centrum prof. Eugeniusz Kołota z Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, rezultaty badań prowadzonych w ośrodku będą stanowiły wsparcie dla rozwijającej się niezwykle dynamicznie w Polsce produkcji grzybów uprawnych.

"Na całym świecie uprawia się ok. stu gatunków grzybów. W pierwszej trójce najpopularniejszych są pieczarka, grzyb shitake i boczniak. W produkcji grzybów jadalnych nasz kraj ustępuje jedynie Chinom i Stanom Zjednoczonym. Nasze badania m.in. nad podłożem, ochroną przed chorobami i szkodnikami pozwolą na usprawnienie całego cyklu upraw
" – mówił profesor.

W nowo otwartej placówce badawczej znajdują się dwa pomieszczenia uprawne, w których na metalowych regałach są obecnie uprawiane pieczarki białe, laboratorium oraz magazyny. W przyszłości ma także zostać uruchomiona chłodnia, a wówczas będzie można także prowadzić badania nad przechowywaniem grzybów.

Pomieszczenia, w których uprawia się grzyby są w pełni zautomatyzowane. Wyposażono je w czujniki wilgotności, systemy sterowania temperaturą i dwutlenkiem węgla. "Mierzona jest nie tylko temperatura powietrza, ale również podłoża, na którym rosną grzyby. Parametry są stale rejestrowane i za ich pomocą opisuje się dokładnie cały cykl uprawowy" – powiedziała PAP dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego.

Obecnie warunki, w których uprawiane są grzyby, są niemal optymalne, ale w przyszłości naukowcy zamierzają prowadzić badania związane z temperaturami, w których rosną grzyby. Natomiast laboratorium będzie służyło m.in. namnażaniu grzybni i produkcji mniej znanych gatunków grzybów jadalnych.

"Chodzi tutaj np. o soplówkę jeżowatą. To grzyb występujący w Polsce w warunkach naturalnych, ale objęty całkowitą ochroną, dlatego nie można jej zbierać. Jest jednak bardzo smaczny i nadaje się do uprawy. Innym takim grzybem jest mało jeszcze znana w naszym kraju pieczarka brazylijska, która ma także wartości lecznicze
" – mówiła Uklańska-Pusz.

Pytana o to, czy nowe gatunki grzybów jadalnych będą w stanie dorównać popularnością pieczarce białej lub boczniakowi Uklańska-Pusz przyznała, że do tego jeszcze daleka droga, ale kulinarne gusta Polaków sukcesywnie się zmieniają.

"Jeszcze kilka lat temu w sklepach mogliśmy kupić jedynie pieczarkę białą, a teraz mamy także pieczarkę brunatną, grzyby shitake czy boczniaki. Grzyby zaczynamy spożywać chętniej i większych ilościach, a wynika to choćby z faktu, że jesteśmy ciekawi nowych smaków i otwarci na nowe propozycje" – dodała.

Centrum będzie także służyło kształceniu studentów z kierunku ogrodnictwa.

Koszt budowy placówki wyniósł ok. 1,5 mln zł, z czego 800 tys. zł uczelnia uzyskała w ramach dotacji z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,531ObserwującyObserwuj
5,440SubskrybującySubskrybuj

Grzegorz Puda: Pandemia nie osłabiła pozycji polskiego rolnictwa

Pomimo światowego kryzysu wywołanego pandemią, handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi nie załamał się. W ubiegłym roku odnotowano 7% wzrost wartości eksportu, w stosunku do roku...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE