Spożywamy 3 000 ton hiszpańskich oliwek rocznie! Jak wybrać najlepsze?

"Sezon na Oliwkę" oficjalnie możemy uznać za otwarty. Okres od września do połowy października to czas zbioru oliwek w krajach śródziemnomorskich. To właśnie z tego regionu owoce drzewa oliwnego najczęściej trafiają na nasze stoły. Największym ich producentem jest Hiszpania, która zajmuje również pierwsze miejsce pod względem ich światowego eksportu. Z roku na rok do Polski trafia coraz więcej oliwek stołowych, a niemal 90 proc. z nich pochodzi właśnie z Hiszpanii.

Według badań w ostatnich pięciu latach światowa produkcja oliwek wyniosła 1.750.000 ton z czego 526.000 wyprodukowano w Hiszpanii, co stanowi około 30% całej produkcji. Zgodnie z danymi IOC (International Olive Oil Council), Hiszpania jest największym producentem oliwek stołowych na świecie, dystansując inne kraje basenu Morza Śródziemnego. Zajmuje również pierwsze miejsce pod względem ich eksportu, który stanowi około 32% całego światowego eksportu oliwek stołowych. Nic zatem dziwnego, że hiszpańskie oliwki trafiają na stoły, aż w 120 krajach świata, a gwarantem ich wysokiej jakości jest znak „Olives from Spain”.
 

 

\"\"

 

Oliwki a sprawa polska
Według danych Urzędów Celnych, Hiszpania eksportuje do Polski więcej niż 3.000.000 kg oliwek rocznie, co oznacza, że zajmujemy 9 miejsce w rankingu importerów tego produktu z Półwyspu Iberyjskiego (wyprzedzają nas m.in. takie kraje jak: USA, Rosja czy Francja).   Z roku na rok rośnie też eksport hiszpańskich oliwek do Polski, głównie ze słonecznej Andaluzji, w której występuje największa liczba drzew oliwnych (80%). W okresie styczeń – lipiec 2013 r., na polskie stoły trafiło ich więcej niż w ciągu całego 2012 roku! Wynika to z faktu, że polscy konsumenci coraz bardziej doceniają walory kulinarne tych owoców. Nic dziwnego, oliwki nazywane są „owocami długowieczności”. Są też jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Dzienne zalecenie spożycia oliwek dla zdrowego dorosłego człowieka wynosi 25 gramów, tj. około 7 sztuk.

Olives from Spain
Tak silną pozycje zarówno na polskim jak i światowym rynku, hiszpańska oliwka zawdzięcza również staraniom krajowego sektora oliwek. Od 2007 roku INTERACEITUNA, organizacja reprezentująca hiszpański sektor oliwek stołowych, przy wsparciu Agencji Promocji Regionu Andaluzja (Extenda), prowadzą Międzynarodowy Program Edukacyjno-Promocyjny, którego głównym celem jest wzmocnienie wizerunku marki „Olives from Spain” wśród konsumentów m.in. w Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii, Francji, Wielkiej Brytanii i Polsce, a także ich edukacja w zakresie walorów zdrowotnych i spożywczych hiszpańskich oliwek. Ich szerokiego zastosowania kulinarnego m.in. w codziennej diecie, a nie tylko jako dodatku do pizzy czy sałatek.

PORADY PRAKTYCZNE. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZE OLIWKI?

Jak kupować oliwki?
Przede wszystkim dokładnie sprawdzić etykietę. Mimo, iż w Polsce obowiązują ogólnoeuropejskie przepisy dotyczące tego, co powinno się znaleźć na etykiecie produktu sprzedawanego na terenie Unii Europejskiej, wielu producentów oraz dystrybutorów wykorzystuje niewiedzę konsumenta i wprowadza nas w błąd. Gwarantem najwyższej jakości jest logo „Olives from Spain” na opakowaniu lub informacja, że pochodzą z Hiszpanii.

Jakie informacje zawsze należy sprawdzić?
Rodzaj oliwek – hiszpańskie oliwki są różnorodne pod względem kolorów – występują w barwach od zielonego, poprzez odcień różu i fioletu, po czarny. Spotkać je można w różnych rodzajach:
z pestką, drylowane oraz siekane. Dostępne są także oliwki nadziewane, np.: anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną, czy serem. Hiszpańskie oliwki mają uniwersalny smak, który sprawia, że można je jeść jako przekąską lub jako jeden ze składników sałatek i wielu dań.

Jaka jest ich data przydatności do spożycia?
Zwykle data ważności waha się od 12 do 24 miesięcy. Mimo iż odpowiednio przechowywane długo zachowują swoją przydatność, z czasem stopniowo tracą najcenniejsze dla naszego organizmu wartości, dlatego ważne, aby po otwarciu słoika czy puszki oliwki przechowywać w lodówce.

Hiszpańskie oliwki są dostępne w sklepach w całej Polsce. Cena już od 3 zł za mały słoiczek (130 g).

Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na: www.hiszpanskieoliwki.pl

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,359ObserwującyObserwuj
5,460SubskrybującySubskrybuj

Ciągnik rolniczy wart 300 tys. złotych odnaleziony!

Żarscy dzielnicowi odzyskali ciągnik rolniczy, który skradziono na terenie województwa dolnośląskiego. Wartość pojazdu to prawie 300 tysięcy złotych. Traktor wrócił do właściciela. Ciągnik ukryto w...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE