Sprawdź ile przerobiono rzepaku

Według danych Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju (PSPO), członkowie tej organizacji przerobili w 2012 roku ponad 2,1 mln t rzepaku – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
 

 

\"Sprawdź

 

Oznacza to, że w stosunku do niesprzyjającego dla branży 2011 roku przerób PSPO zwiększył się o ok. 7%. Dzięki przerobowi takiej ilości surowca zakłady tłuszczowe wyprodukowały 871 tys. ton oleju surowego oraz 1,1 mln t poekstrakcyjnej śruty rzepakowej i 80 tys. t makuchu rzepakowego.

Szacuje się, że przerób poza PSPO wyniósł 100-150 tys. ton, czyli łącznie w kraju branża przerobiła ponad 2,2 mln ton nasion. Przypomnijmy, że według GUS, zbiory rzepaku w Polsce w 2012 roku wyniosły ok. 1,9 mln t (wzrost o ponad 2% w stosunku do 2011 roku).

Według wstępnych danych handlowych, opublikowanych przez Sparks, w okresie pierwszych 11 miesięcy ub.r. import surowca wyniósł 439 tys. t (wzrost o ponad 20% r/r), natomiast eksport 230 tys. t (wzrost o blisko 80% r/r). 

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ceny żywności wzrosły do najwyższego poziomu od 1,5 roku. Co zdrożało najbardziej?

Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny żywności rosły w październiku trzeci miesiąc z rzędu. Pokazuje to indeks cen żywności FAO*, który wyniósł średnio 127,4 punktu w październiku, co...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics