Sprawdź jakie są tendencje na rynku warzyw!

W styczniu 2014 r., w porównaniu z grudniem ub.r., w skupie na rynek produktów świeżych niższe były jedynie ceny buraków ćwikłowych (o 4%) i cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 7%). Wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 19%) i marchwi (o 12%) – podaje Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
 

 

\"\"

 

W zakładach przetwórczych obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 9%) i kapusty białej (o 2%). Wzrosły ceny skupu buraków (o 15%), a na poziomie zbliżonym do ubiegłego miesiąca utrzymywały się ceny kapusty białej. W firmach skupujących warzywa na eksport większość cen gatunków warzyw wzrosła. Do warzyw, których ceny wzrosły należały: kapusta pekińska (o 49%), marchew (o 5%), kapusta biała (o 4%), pietruszka (o 3%), buraki ćwikłowe (o 2%), cebula (o 1%) i pory (o 1%).

Stabilne były ceny kapusty czerwonej i selerów. W handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 94%), buraków ćwikłowych (o 6%), marchwi (o 5%) i kapusty białej (o 2%). W relacji do grudnia ub.r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie podrożała większość warzyw, a najbardziej: cebula (o 36-83% w zależności od kierunku zagospodarowania), buraki (o 21-58%), kapusta biała (o 27-45%) i kapusta czerwona przeznaczona na eksport (o 100%). W dostawach na eksport stabilne były ceny porów, a obniżyły się ceny selerów (o 4%).

Na rynkach hurtowych podrożała większość gatunków warzyw, przy czym najbardziej: cebula (o 67%), kapusta biała (o 60 %) i buraki ćwikłowe (o 50%). Odnotowano jedynie spadek cen hurtowych marchwi (o 1%). W grudniu 2013r., w porównaniu z listopadem 2012r., stwierdzono spadek cen detalicznych: porów (o 3%), selerów (o 2%) i marchwi (o 1%).

Wzrosły natomiast ceny detaliczne pomidorów (o 33%), kalafiorów (o 45%) i papryki (o 21%). W cenach detalicznych przetworów warzywnych nie odnotowano istotnych zmian. W relacji do cen detalicznych z grudnia 2012 r. najbardziej wzrosły ceny: kapusty białej (o 41%), kalafiorów (o 43%), cebuli (o 46%), buraków ćwikłowych (o 32%) i marchwi (o 7%). Potaniały jedynie w niewielkim stopniu papryki (o 9%) i pory (o 1%). Wśród przetworów warzywnych zmiany cen przetworów warzywnych nie przekraczały 4%.

W listopadzie ub.r., w stosunku do analogicznego okresu w 2012 r., w średnich i dużych zakładach przetórczych wyprodukowano mniej i konserw warzywnych (o 33%), a więcej soku pomidorowego (o 23%),warzyw mrożonych (o 17%) i marynat (o 2%). W listopadzie 2013 r. eksport warzyw świeżych wyniósł 34,3 tys. t, a jego wartość 18,1 mln EUR. W porównaniu z listopadem 2012 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych zmalał o 4%, a jego wartość wzrosła o 19%.

Do spadku eksportu przyczyniła się niższa niż rok temu sprzedaż: cebuli (o 52%) i kapusty (o 31%). W tym okresie wyeksportowano 55,6 tys.t przetworów warzywnych o wartości 42,8 mln EUR. W stosunku do listopada 2012r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 14%, a jego wartość była na tym samym poziomie. Mniej niż w listopadzie 2012r. sprzedano suszy warzywnych (o 33%), marynat (o 17%), mrożonek (o 13%) i konserw (o 3%).

Czytaj także:
Właściwości owoców i warzyw, o których nie wiesz! Sprawdź!
Lista Odmian Zalecanych zbóż i ziemniaków do uprawy w 2014 roku
Rosja nakazuje, Białoruś wykonuje – zakaz wwozu ziemniaków wprowadzony!

W listopadzie ub.r. zaimportowano 37,3 tys. t warzyw świeżych o wartości 27,2 mln EUR. W relacji do listopada 2012 r. import warzyw świeżych wzrósł o 14%, a jego wartość obniżyła się o 2%. Większy import spowodowany był 4,6 – krotnym wzrostem przywozu kapusty i o 63% wyższym zakupem cebuli. Import przetworów warzywnych wyniósł 16,2 tys. t, a jego wartość 16,3 mln EUR.

Stwierdzono 14% spadek ilości importu przetworów warzyw oraz spadek jego wartości o 13% w stosunku do listopada 2012r. Więcej zaimportowano marynat (o 34%) i suszy (o 51%). Saldo handlu zagranicznego warzywami i ich przetworami wzrosło o 39% do 17,4 mln EUR. 

Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,     
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu       

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here