Sprzedaż bezpośrednia to szansa dla części rolników

Sprzedaż bezpośrednia to z pewnością szansa dla wielu rolników na skrócenie łańcucha i dotarcie bezpośrednio do konsumenta.

Sprzedaż bezpośrednia to szansa dla części rolników
Sprzedaż bezpośrednia to szansa dla części rolników

Ten temat był kompleksowo omówiony podczas konferencji zorganizowanej przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, w dniu 21.04.2021 r. Podczas tego wydarzenia on-line omówione zostały podstawy prawne funkcjonowania sprzedaży bezpośredniej. A także kwestie podatkowe, bezpieczeństwo żywności sprzedawanej tym kanałem, zagadnienia związane z certyfikacją czy promocją takiej żywności.

Zawiły system sprzedaży bezpośredniej

Pani Barbara Sałata z Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu przedstawiła dosyć zawiły system i modele sprzedaży bezpośredniej. Wydaje się, że system ten wymaga uspójnienia i uproszczenia. Jeden z uczestników konferencji zauważył, że prowadząc działalność marginalną i lokalną (MOL) musi spełniać wymogi weterynaryjne i posiadać HACAP a zasięg jego sprzedaży jest ograniczony do powiatu. Z drugiej strony rolnik, który rejestruje rolniczy handel detaliczny (RHD) i nie ma HACAP-u może sprzedawać swoje produkty na obszarze całego kraju. Z przedstawionych informacji jasno wynikało, że taka forma sprzedaży wymaga od rolnika zupełnie nowej wiedzy, umiejętności oraz poświęcenia czasu na jej rozwój i prowadzenie. W wielu przypadkach niezbędne są również inwestycje w maszyny i urządzenia niezbędne do przygotowania produktu do sprzedaży lub jego przetworzenia. Każda z możliwych form sprzedaży bezpośredniej wymaga rejestracji w powiatowej inspekcji weterynaryjnej lub sanitarnej. Prowadzący taką działalność rolnik musi mieć świadomość, że to on odpowiada za bezpieczeństwo żywności. A co za tym idzie życie i zdrowie konsumentów. Niezbędne jest zbudowanie kanałów dystrybucji i dotarcie do docelowych klientów. To wymaga bardzo dużo czasu.

Sprzedaż oferowana na targowiskach

Podczas konferencji Pan Marek Grądzki, szef fundacji prowadzącej „Zielony Targ” w Poznaniu podkreślał, że sukces tego przedsięwzięcia to było 10 lat wytężonej pracy samych producentów żywności ekologicznej. W tym czasie dorobili się oni miejsca i marki prowadzonego co tydzień targowiska w Poznaniu. Takie miejsca powinny powstawać w wielu miastach i miasteczkach. Tam gdzie jest szansa na pozyskanie klientów, którzy interesują się żywnością nabywaną bezpośrednio od producenta.

Co dalej z programem Agroenergia?

Trwa nabór wniosków na działania związane ze sprzedażą bezpośrednią

Pan Michał Mierkiewicz, przedstawiciel Wojewódzkiej Inspekcji Weterynaryjnej z Poznania w bardzo interesujący sposób przedstawił zagadnienie związane z rzeźniami rolniczymi oraz ich powiązaniem ze sprzedażą bezpośrednią. Od kiedy pojawiła się taka możliwość w Polsce powstały trzy takie rzeźnie, w tym jedna w województwie wielkopolskim. To ciągle niewykorzystana szansa dla rolników, którzy chcą dotrzeć z mięsem oraz jego przetworami bezpośrednio do konsumentów. Pani Justyna Głowacka, broker innowacji z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego przedstawiła możliwości sfinansowania działań związanych z prowadzeniem sprzedaży bezpośredniej w ramach działania PROW „Współpraca”, na które to działanie trwa właśnie nabór wniosków. To unikalna szansa na pozyskanie nawet 325 000 zł na sfinansowanie takich działań, pod warunkiem współpracy grupki 5 rolników, którzy taką sprzedaż będą prowadzili.

Wielkopolska Izba Rolnicza od wielu lat promuje ideę sprzedaży bezpośredniej, produkty lokalne oraz współpracę producentów. Co roku organizowane są wydarzenia promocyjne, gdzie mogą wystawiać się lokalni przetwórcy, rolnicy czy koła gospodyń wiejskich.

Źródło: WIR

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,164FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,359ObserwującyObserwuj
5,950SubskrybującySubskrybuj

Kiła kapusty – problem globalny?

Zwalczanie chorób jest bardzo istotnym aspektem współczesnej agrotechniki rzepaku. Każdy rok charakteryzuje inny przebieg warunków pogodowych i nie zawsze są widoczne te same problemy....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE