Stowarzyszenie „ASAP” dba o osobisty rozwój rolników

Gospodarska światowa coraz bardziej globalizuje się. Warunki klimatyczne i koszty produkcji w połączeniu z możliwościami transportu powodują rosnącą konkurencyjność na rynku rolniczym.

Prowadzenie gospodarstwa to nie lada wyzwanie. Rolnik codziennie podejmuje setki decyzji, które mają ogromny wpływ na jego produkcję. Aby te decyzje były trafne potrzebne są niezbędne ku temu kompetencje.
Kompetentny rolnik to taki, który dzięki odpowiedniej postawie i cechom osobistym będzie chciał i potrafił pozytywnie wykorzystać swą wiedzę  i umiejętności. To właśnie kompetencje miękkie mogą być kluczowe dla wyniku finansowego gospodarstwa i dochodów rolnika.

 

\"\"
 

W ramach współpracy z rolnikami Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”  opracowało program wdrażania zasad rolnictwa zrównoważonego w gospodarstwie rolnym. Program obejmuje audyt gospodarstwa pod kątem realizacji standardów rolnictwa zrównoważonego i program indywidualnie dobranych szkoleń. Jednym z obszarów szkoleń jest rozwój osobisty rolnika. Program szkolenia oparty jest na modelu kompetencyjnym opracowanym specjalnie dla potrzeb Stowarzyszenia „ASAP”.

Jest to zestaw kompetencji rolników realizujących zasady rolnictwa zrównoważonego. Jedną z podstawowych jest wiedza fachowa, czyli agrotechnika lub finanse gospodarstwa, innymi są m.in. organizacja pracy, umiejętność negocjacji, współdziałanie z innymi uczestnikami rynku czy budowanie relacji biznesowych, ukierunkowanie na wynik, zarządzanie czasem, projektem.

 

\"\"

Stowarzyszenie „ASAP” organizuje unikalny cykl szkoleń dla rolników, które mają na celu rozwój osobisty rolnika.

Szkolenia z zakresu rozwoju osobistego  obejmują  trzy moduły, a mianowicie:
• Budowanie relacji biznesowych
• Skuteczne negocjacje
• Zarządzanie

W dniach 17-18 października w Ciechocinku odbyło się kolejne szkolenie z budowania relacji biznesowych w gospodarstwie realizującym zasady rolnictwa zrównoważonego.

 


\"\"


Uczestnicy szkolenia mogli dowiedzieć się m.in.: jak aktywnie słuchać, jak zmotywować pracownika, jak mówić by nas słyszano czy jak analizować swoje potrzeby biznesowe. Wszystko to ma służyć budowaniu relacji z partnerami biznesowymi do prowadzenia korzystnej współpracy biznesowej.

Szkolenie miało charakter interaktywny. Analizowane były przypadki zgłaszane przez uczestników szkolenia, aby jak najbardziej przystawały do realnych sytuacji, problemów z jakimi stykamy się w naszej pracy, ale również w życiu rodzinnym. Wiele z gospodarstw prowadzonych jest wspólnie z członkami rodziny i ważnym jest aby wsłuchiwać się w potrzeby swych bliskich, umieć wypracować wspólne rozwiązania. 

Z opinii rolników wynika, że takie szkolenie powinien przejść każdy komu zależy na świadomym podejmowaniu decyzji i prawidłowym budowaniu relacji.

\"\"

 

Jak podkreślił po szkoleniu właściciel firmy transportowej Grzegorz Wilkowski „szkolenie otworzyło mi oczy na te aspekty prowadzenia firmy, których do tej pory nie dostrzegałem”. „Wiedzę, którą zdobyłem na szkoleniu wykorzystam w celu polepszenia komunikacji z pracownikami i kontrahentami” – dodał.

Celem działania Stowarzyszenia „ASAP” jest promowanie zasad rolnictwa zrównoważonego. Poprzez cykl szkoleń Stowarzyszenie chce wesprzeć wszystkich tych, którzy wybrali ten rodzaj gospodarowania.

Stowarzyszenie ASAP zaprasza do współpracy wszystkich, którzy chcą rozwijać swoje gospodarstwa zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Jest to wybór opłacalny dla rolników oraz  konsumentów żywności. Jest to również odpowiedzialny wybór dla przyszłych pokoleń.

Więcej informacji:  www.rolnictwozrownowazone.pl
Tekst i fot.: Marta Nowak-Woźnica
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,169FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,516ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE