Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy chce donieść do prokuratury na Bustowskiego

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP sprzeciwia się szkalowaniu polskiej żywności. To odpowiedź na zarzuty, jakie producentom wędlin stawia Marcin Bustowski, przewodniczący Związku Zawodowego Rolników Solidarni.

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy, Marcin Bustowski, wędliny, parówki, azotany, azotyny

Od kilku tygodni w mediach społecznościowych Marcin Bustowski, przy pomocy miernika sprawdza zawartość azotynów w wyrobach mięsnych. Na filmikach publikowanych na Facebooku ukazuje wielokrotne przekroczenie norm zawartości azotynów w surowym mięsie lub wędlinach, np. w parówkach. Filmy cieszą się dużą popularnością – zostały wyświetlone już ponad milion razy.

W odpowiedzi na te informacje, resort rolnictwa zorganizował w ubiegłym tygodniu konferencje prasową. Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, wraz z Głównym Inspektorem Sanitarnym, Głównym Lekarzem Weterynarii i Głównym Inspektorem Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych, przekonywał, że polska żywność spełnia najwyższe wymogi bezpieczeństwa.

Do zarzutów odnieśli się także producenci wędlin i rzeźnicy. Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP jest zbulwersowane „bezpodstawnym rozpowszechnianiem szkalujących informacji na temat zawyżonych ilości azotanów, azotynów i antybiotyków w mięsie i jego przetworach”.

– Informacje te szkodzą dobrej marce polskiego mięsa i wędlin, a zarazem całej polskiej żywności – wyjaśnia Stowarzyszenie.

W opinii SRiW należy złożyć do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, jakim jest “bezpodstawne szkalowanie polskiej żywności”.

Kamila Szałaj, fot. Facebook.com/Marcin Bustowski

Zostaw komentarz

  1. no przecież ten Bustowski mówi prawdę, jemy SYF ! znam osobiście wielu wędliniarzy i masarzy którzy dla swoich rodzin robią wędliny w domu !!!!! nigdy nie kupuja tego co robia w tych przetwórniach bo dobrze wiedzą czego tam dosypują ! ludzie otwórzcie oczy i zastanówcie się troche. za dzieciaka wędline mięso kurczaki kupowaliśmy na rynku, bez foli bez woreczków, baba dawała prosto z ręki i żyję, nikt nie chorował, a teraz wszędzie plastik i mnóstwo chemii, te rękawiczki jednorazowe to właśnie po to żeby panie sprzedawczynie nie poparzyły łap tymi chemikaliami azotynami i innymi syfami.

  2. “Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP jest zbulwersowane „bezpodstawnym rozpowszechnianiem szkalujących informacji na temat zawyżonych ilości azotanów, azotynów i antybiotyków w mięsie i jego przetworach”…… Zamiast być czy udawać “zbulwersowanych”…. niech udowodnią i udowadniają to dzień po dniu, że to co mówi Pan Bustowski jest nieprawdą…. Póki co mam wrażenie, że chcą “zamknąć gębę” Panu Bustowskiemu i nadal…. truć czy podtruwać ludzi

  3. O proszę czyli prawda w oczy kole. Jakby nie mieli nic na sumieniu to by tak nie szczekali.

    Brawo Bustowski! Jedyny działacz który staje w obronie każdego konsumentów.

    Polskie mięso jedzie za granice a my jemy sprowadzane syfy, pełne antybiotyków, bakulitu i innego gówna. Epiemia raka toczy nasz naród a rząd nic z tym nie robi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,518ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE