27 listopada 2010 r. odbył się w Warszawie pierwszy BioBazar. Tego dnia odwiedziło go ponad 7 tysięcy ludzi. Bazar odbywał się również w grudniu, co sobotę, do świąt Bożego Narodzenia. Ten ekologiczny targ okazał się wielkim sukcesem.
„Okazuje się też, że w Warszawie jest ogromne zapotrzebowanie na tego typu targ ekologiczny i bezpośredni kontakt dostawcy z konsumentem. BioBazar w 2010 roku odbył się 4 razy i cały czas cieszył się ogromnym powodzeniem. Na każdym targu było ok. 30 dostawców, rozszerzyła się oferta pieczywa, wędlin, serów, owoców, warzyw i nad tym nadal będziemy pracować” – mówi Katarzyna Wieczorek, marketing manager BioBazaru.
Co można było kupić?
„W ofercie Biobazaru znalazło się ponad 1000 produktów: wędliny, mięso, nabiał, sery kozie i owcze, owoce i warzywa, przetwory owocowe i warzywne, pieczywo, drób, ryby świeże i w puszkach, mąki, kasze, ryże, wyroby garmażeryjne, wszystko… Dodatkowo środki czystości, bogata oferta kosmetyków, a także ekologiczne zabawki, ubrania oraz gadżety” – Katarzyna Wieczorek.
W Polsce rośnie zainteresowanie żywnością z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Jeżeli tendencja ta będzie zwyżkowa to tego typu targi będą odnosiły coraz większe sukcesy. Dzięki temu będzie również wzrastała świadomość potrzeby zdrowej żywności, nieskażonej środkami chemicznymi.
Sukces tegorocznego BioBazaru sprawił, że będzie on również działał w Warszawie od 8 stycznia 2011 r. w soboty między 8.00 a 17.00. Organizatorzy walczą cały czas o rozszerzenia oferty podstawowej. W przyszłym roku ma się pojawić więcej owoców i warzyw, ponieważ jest na nie duże zapotrzebowanie.
Katarzyna Wieczorek: na każdym BioBazarze będzie na pewno pojawiać się coś nowego. Nie mogę jednak na razie zdradzić wszystkich niespodzianek, ale będzie ich sporo, a na wiosnę planujemy prawdziwy zawrót głowy wiosenny i ekologiczny.
Aneta Tabędzka
Redakcja AgroNews