SuperDrob kontynuuje prace nad zrównoważonym rozwojem

Nowym członkiem Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności został SuperDrob S.A. zajmujący się m.in. hodowlą, przetwórstwem drobiu i produkcją dań gotowych. W ramach Stowarzyszenia Firma będzie dzieliła się dobrymi praktykami oraz rozwijała tematykę zrównoważonej produkcji, bezpieczeństwa żywności i dobrostanu w całym łańcuchu produkcyjnym.

SuperDrob kontynuuje prace nad zrównoważonym rozwojem


Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej i czwartym największym eksporterem drobiu na świecie.

SuperDrob tworzy Grupę Kapitałową, w skład której wchodzą spółki specjalizujące się m.in. w: produkcji pasz, hodowli drobiu, przetwórstwie, produkcji dań gotowych, usługach weterynaryjnych i transportowych. Wspólnie z CPF Poland, SuperDrob tworzy multifoodową grupę, w ramach której oferowane są również produkty wegetariańskie, wegańskie, dania convenience, ryby, owoce morza i karma dla zwierząt.


„Zrównoważona produkcja stanowi dla nas integralną część całego procesu „od pola do stołu”. Stale doskonalimy m.in. metody hodowli, a nasze nowoczesne systemy chowu zaspokajają potrzeby zwierząt zarówno w zakresie żywienia i dostępu do wody, ale także potrzebnej przestrzeni życiowej, leczenia, higieny, mikroklimatu pomieszczeń czy warunków świetlnych. Ważnym elementem zrównoważenia naszych procesów produkcyjnych jest dbałość o to, aby wykorzystywane przez nas pasze również powstawały w sposób zrównoważony. Podejmowane działania finalnie wpływają na bezpieczeństwo dostarczanej Konsumentom żywności. Naszym celem jest stałe rozwijanie się i zwiększanie kompetencji w ramach całego łańcucha produkcyjnego. Dział Zrównoważonego Rozwoju SuperDrob właśnie przygotowuje raport za 2022 i 2023 rok, już nie możemy się doczekać, by zaprezentować osiągnięcia na polu zrównoważenia i planów na kolejne lata” – mówi Piotr Her, Prezes Zarządu SuperDrob S.A.

SuperDrob kontynuuje prace nad zrównoważonym rozwojem



Zrównoważona produkcja zwierzęca oznacza, że w całym procesie produkcyjnym hodowcy uwzględniają aspekty środowiskowe, społeczne i ekonomiczne, a szczególną rolę przykładają do kwestii dobrostanu zwierząt. Poprawa warunków chowu zwierząt wiąże się z koniecznością inwestycji po stronie producenta, ale daje korzyści w postaci lepszej jakości mięsa, większej odporności zwierząt na choroby oraz lepszego postrzegania społecznego firm z sektora produkcji żywności.

„Według danych Eurobarometr w większości krajów UE ponad 50% konsumentów chce kupować produkty pochodzenia zwierzęcego w miejscach, które gwarantują, że zostały one wyprodukowane bez naruszania dobrostanu zwierząt. Oznacza to, że konsumenci oczekują od hodowców stosowania zrównoważonych metod produkcji, ale jednocześnie rozumieją, że wiąże się to z podwyższonymi kosztami żywności” – mówi Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.



Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha odpowiedzialności za żywność. Stowarzyszenie podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze zrównoważonego rolnictwa i żywności w Polsce. Więcej na stronie Stowarzyszenia:www.rolnictwozrownowazone.pl

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

  1. Witam . Czytając te pochwałki o superdrób to nie wiem czy płakać czy się śmiać ,gdyż stworzenie całego tego autorytetu o superdrob jest mega wielką ściemą ,gdyż wiąże się to z nie docenianiem pracowników którzy dają z siebie wszystko . Ogólnie cały dział kontroli jakości jak i dwóch derektorków wywalił bym na linię produkcyjną gdyż pracownika mąka za nic aby im się na koncie zgadzało . Co do zarobków to śmiech na sali ,ludzie na produkcji mają więcej niż magazynier / wózkowy /wstyd i jeszcze raz wstyd tam robić .

  2. Witam . Czytając te pochwałki o superdrób to nie wiem czy płakać czy się śmiać ,gdyż stworzenie całego tego autorytetu o superdrob jest mega wielką ściemą ,gdyż wiąże się to z nie docenianiem pracowników którzy dają z siebie wszystko . Ogólnie cały dział kontroli jakości jak i dwóch derektorków wywalił bym na linię produkcyjną gdyż pracownika mąka za nic aby im się na koncie zgadzało .

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Rolnictwo regeneratywne

Rolnictwo regeneratywne to podejście do rolnictwa, które koncentruje się na regeneracji i wzmocnieniu zdrowia ekosystemu rolniczego, w tym gleby, wody, roślin, zwierząt i ludzi....
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics