Światowe ceny żywności coraz wyższe

Rosną światowe ceny żywności. Indeks cen żywności FAO zwiększył się w styczniu do 173,8 pkt. wobec 170,2 pkt. w grudniu (+2,1 proc. m/m).

 

\"rolnictwo,

 

Wzrost indeksu w ujęciu miesięcznym wynikał z wyższych cen 4 z 5 jego składowych: cukru (+9,9 proc. m/m), zbóż (+3,4 proc. m/m), oleju roślinnego (+1,8 proc.) oraz produktów mlecznych (+0,2 proc. m/m). W przeciwnym kierunku oddziaływał spadek cen mięsa (-0,1 proc. m/m). W ujęciu rocznym światowe ceny żywności zwiększyły się w styczniu o 16,4 proc. wobec wzrostu o 11,0 proc. w grudniu.

– W danych na szczególną uwagę zasługuje pierwszy od dwóch miesięcy wzrost cen cukru – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.

Zgodnie z komunikatem FAO wynikał on z pogorszenia oczekiwań dotyczących produkcji cukru trzcinowego w bieżącym sezonie (2016/2017) wśród głównych jego producentów (w Brazylii, Indiach oraz Tajlandii).

Podtrzymujemy naszą ocenę sprzed miesiąca, zgodnie z którą perspektywy dalszego silnego wzrostu cen cukru w najbliższych kwartałach są ograniczone. Oczekujemy, że w sezonie 2017/2018 odnotowana zostanie pierwsza od dwóch lat nadwyżka na światowym rynku cukru, co wynikać będzie ze zniesienia kwot cukrowych w UE oraz wyższej produkcji cukru trzcinowego wśród jego głównych producentów (m.in. w Brazylii, Indiach, Chinach i Tajlandii) – prognozuje Olipra.

Ekonomista uważa, że publikowane w najbliższych miesiącach prognozy produkcji cukru w sezonie 2017/2018 wskazujące na odbudowę zapasów będą oddziaływały w kierunku spadku jego cen.

– W kolejnych miesiącach oczekujemy kontynuacji łagodnego wzrostu światowych cen żywności, wspieranego przede wszystkim przez wyższe ceny oleju roślinnego, produktów mlecznych oraz mięsa – wyjaśnia Olipra.

Redakcja AgroNews, fot. 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,520ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

Znaczenie żywej fabryki azotu

Najważniejszym i niezbędnym składnikiem pokarmowym jest azot. Gwarancja odpowiedniej ilości tego pierwiastka w kluczowych momentach rozwoju roślin jest priorytetowa. Zapewni to możliwość zbudowania wysokiego...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE